futtta vist nu ook in het engels

big babelfishGe hebt het misschien al gezien (behalve de feedreader-crowd dan, maar die lezen het nu dus); ik heb een link toegevoegd om deze pagina’s op eenvoudig muisklik-verzoek automatisch in het Engels te laten vertalen. Akkoord, die vertalingen geven meestal maar een vage -en niet zelden humoristische- benadering van de originele tekst, maar die paar internationale bezoekers op zoek naar een poging tot howto’s kunnen er hun voordeel maar bij doen, niet?
Aangezien Altavista Babelfish (Ave Digital) de moeder van alle online vertalingstools is en omdat Google Translate voorlopig niet in de buurt komt qua aangeboden talenparen, gebruiken we de Vis voor onze verovering van de wereld.
Hoe van deze wordpress.com-blog naadloos naar Babelfish switchen? Wel, normalerwijze zou een klein stukje javascript kunnen volstaan, iets als het volgende bijvoorbeeld:

<a href=”javascript:orig_url=document.location; target_url=’http://babelfish.altavista.com/babelfish/tr?’+orig_url+’&lp=nl_en&btnrUrl=Translate’; document.location=target_url;”>vertaal me</a>

Maar op wordpress.com kunt ge zelf geen javascript invoeren (wat niet slecht is, voor ge het weet zit uw favoriete blogplatform met cross-site-scripting issues), dus dan moet een mens zijn plan trekken met gewone html.
De uiteindelijke oplossing is bijzonder eenvoudig: de translate-link gaat naar een php-scriptje op mijn linux-serverke. Dat script pikt de referer uit de $_server variabele, test of die in de lijst met toegestane domeinen zit (*) en doet, als dat domein snor zit, een redirect naar Babelfish waar de vertaalvisjes onmiddelijk aan het werk gaan. Met dank aan Systran, het Franse bedrijf dat instaat voor de eigenlijk vertaalsoftware, overigens.
(*) Ik heb vooralsnog geen ambitie om vertalings-gateway worden voor Jan, Pier en Pol. Pas op, als die jongens ergens een php-scriptje kwijt kunnen, wil ik hun dat wel bezorgen. En als ze het echt heel vriendelijk vragen (ik drink graag Trappistenbier, Chimay Triple valt tegenwoordig heel goed in de smaak), zou ik hen zelfs kunnen toevoegen aan dat lijstje toegestane domeinen.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.