Wetenschapsquiz bewijst: ik ben on-ge-lo-fe-lijk slim!

resultaat standaard wetenschapskwisjeDe resultaten van allerhande kwisjes en testjes zijn altijd leuk om het eigen ego online te strelen en zijn dus een populair onderwerp op blogs. Naar aanleiding van de constatering (door Eos) dat het maar droevig is gesteld met de wetenschappelijke kennis bij onze jeugd, heb ik -zoals andere bloggers me dat al voordeden- op de site van De Standaard aan de wetenschapsquiz meegedaan.

Tot mijn grote opluchting kan ik U meedelen dat het met mijn wetenschappelijke kennis niet slecht gesteld is. Meer nog, ik scoor met mijn 93% betrekkelijk veel hoger dan de gemiddelde Belg (58%), Vlaming (60%) en oudere jongere (ofte 35-44 jarigen, 60%).

Over de formulering van sommige vragen is er overigens wel discussie; “aap” versus “aapachtigen” bijvoorbeeld en over verbrandingsmotoren met injectie en de af- of aanwezigheid van een carburator in dat geval. Of hoe de vraagstelling in een wetenschapsquiz niet altijd even precies en wetenschappelijk is. Laat dat de pret echter niet drukken; beantwoord 28 vragen en post uw resultaat hier in de comments of op uw eigen blog (evt. met trackback), dan kunnen we ons gezellig gezamenlijk superieur wanen ;-)

11 thoughts on “Wetenschapsquiz bewijst: ik ben on-ge-lo-fe-lijk slim!

 1. Philip Paeps

  Over het aantal bits in een byte heb ik ook nog wel bepaalde vragen. Ik ken bijvoorbeeld machines met 12-bit- en 7-bit-bytes, maar geen van beide opties waren voorhanden…

  En over dat glas wijn ben ik ook niet zo zeker.

  Reply
 2. R.becca

  Ik had 89 %… Ik ben echt geschockeerd door de slechte cijfers! Het is enorm slecht gesteld! Ook voo rmijn leeftijdscategorie! (19 jaar)

  Reply
 3. Maarten Schenk

  Hehe, ik had ook 100%, al was vraag 1 niet zo helemaal wetenschappelijk correct. De mens stamt immers niet af van de aap: de aap en de mens stammen af van gemeenschappelijke voorouders.

  Als we de redenering van de quiz volgen, zou iedereen van z’n broer of zus afstammen :-)

  Reply
 4. Amedee

  100%

  Vraag 1 : wat Maarten schreef.
  Vraag 2 : de aarde draait niet rond de zon net zomin als de zon rond de aarde draait. Aarde en zon draaien rond een gemeenschappelijk zwaartepunt. Om preciezer te zijn: dit zwaartepunt is één van de 2 brandpunten van de elliptische baan van beide lichamen. Omdat hemellichamen wederzijds rond elkaar draaien, gaat het grootste van de 2 schijnbaar “wiebelen”. Het is op die manier dat men planeten kan ontdekken buiten ons zonnestelsel.
  En de vraag van de carburator heb ik min of meer gegokt. ;-)

  Reply
 5. JanC

  Er zitten welk meer dubieuze zaken in die quiz, naast de hierboven reeds genoemde…

  1. Er zijn wel degelijk computers die decimaal “rekenen”.

  2. “Software” betekent niet echt hetzelfde als “de verzamelnaam voor alle programma’s op een PC”; één programma op je PC kan je ook software noemen, en er is software die niet op een PC draait (meer zelfs, de meeste software draait helemaal niet op een PC).

  3. De eerste compact discs kwamen op de markt in augustus 1982, dus ik vermoed dat de uitvinding ervan niet in 1983 gebeurde (Philips werkte er minstens reeds in 1977 aan).

  4. De pil werd in 1961 goedgekeurd door de FDA voor algemene commerciële verspreiding, dus ook daar zal de uitvinding wel van voor 1961 dateren. In feite dateren de eerste experimenten van in de jaren 1930 en werd de pil uiteindelijk ontwikkelt in de jaren 1950.

  Nu vraag ik me echt af of de auteurs van die quiz heel erg jong waren…? :-P

  Reply
 6. JanC

  Kleine correctie: de eerste compact disc voor commerciële verkoop liep van de band in augustus 1982. Wanneer die precies verkocht werd kan ik niet meteen vinden, maar het feit blijft uiteraard dat een uitvinding meestal een (hele) tijd voor de productie komt.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.