Followup: coScripter voor Firefox

Naar aanleiding van mijn kort experiment met de coScripter Firefox add-on, mailde ik IBM over mijn problemen met de onbetrouwbare resultaten. Hun antwoord vertaald en samengevat:

“Je bent in aanraking gekomen met één van de probleempjes waar we nog aan werken. De ‘run’-knop geeft omwille van verschillende redenen inderdaad een onvoorspelbaar resultaat. We kunnen bijvoorbeeld niet altijd zien wanneer de pagina volledig in de browser is ingeladen en de pagina kan al verschillen met wat de auteur van het script zag. Voorlopig kun je de ‘step’-knop beter gebruiken om stap voor stap door een script te lopen.”

En over het probleem van coScripter op meertalige sites:

“Het klopt inderdaad dat scripts werken op basis van de tekst op de pagina. Een script dat opgenomen is op een Spaans-talige pagina, zal vermoedelijk niet werken op diezelfde pagina in het Engels omdat de nmaen van buttons en links verschillend zijn.”

Ik merkte overigens ook dat coScripter het moeilijk heeft met een pagina die verschillende forms bevat, zeker als die geen eigen id hebben of als de input elementen overheen die verschillende forms dezelfde id hebben. Aangezien veel webapplicaties het niet altijd even nauw nemen met de naming van formulieren in hun html, vrees ik dat er in coScripter nog heel wat zal moeten veranderen om echt bruikbaar te zijn op het wilde-wereld-web.
Maar kom, de vriendelijke IBM-dame noemde me in haar mail een “early adopter”. Enerzijds is dat altijd een compliment, anderzijds betekent dat evengoed “laat ons gerust, we zijn nog niet klaar”. Daar kan best ik mee leven, eigenlijk …