how google stole my video

zsazu, zo wilde ik het geesteskind noemen waarmee ik de wereld ging veroveren. de toekomst van nternetvideo, mee op de golf van web 2.0: cross-platform flash-gebaseerde video publishing als een service! tot google video met elke nieuwe release meer van mijn ideeen bleek te valideren en daarmee zsazu naar het mindmap-kerkhof verwees, waar menig concept om middernacht jammerend met de kettingen rammelt .. gooogle! gooooooooogle!!
met zsazu (of zou het toch zazu geworden zijn?) zou ik video-publishers (AV-media en gelieerde bedrijven in eerste instantie, portaal- en webbouwers in tweede instantie) de mogelijkheid bieden om op eenvoudige wijze cross-platform video-bestanden te publiceren.
ik brainstormde elke avond met mezelf (mindmapping for dummies), mailde met macromedia en kleine would-be concurrenten, deed testen met software-componenten en werkte zelfs al aan een prototype.
het idee was krachtig én eenvoudig: de originele file laten uploaden via een web-interface, op de server zou die file verwerkt en geconverteerd worden naar een flv-bestand en de eigenaar zou dan per mail een klein blokje html of javascript ontvangen waarmee de flash video in de eigen site gepublished kon worden. dat stukje javascript zou een geavanceerde flash applicatie oproepen die de eigenlijke video-file (flv) zou ophalen (met een security-laag errond waardoor een gebruiker nooit aan de eigenlijke flv-file zou kunnen) en (eventueel na betaling, want dat moest ook mogelijk zijn) afspelen. daar zou tenslotte nog een laag logging en reporting-functies rond geschreven worden om de eigenaar alle nodige inzicht in consumptie van zijn of haar online video-materiaal te geven.
dat alles zou met een paar bestaande en bewezen componenten (beginnen met 1 linux webserver met apache webserver, php voor administratie en flv-wrapper-functies, mysql database voor sessiebeheer en 1 linux server voor videoconversie met ffmpeg, aangestuurd door shellscripts of in extremis perl, python of php-cli-scripts) en een keigoeie flash applicatie op betrekkelijk korte tijd (ik dacht aan pakweg 3 maand) in test op te zetten zijn.
en dan, met een goeie demo als breekijzer, dan was het een kwestie van een paar vissen aan de haak te slaan die met mij in zee wilden (paar investeerders, paar klanten die vroeg aan boord zouden springen) en we zouden op weg geweest zijn om een leuk web 2.0-bedrijfje uit te bouwen. tot pakweg vorige week.
want vorige week las ik dat google begin q4 van 2005 voor hun video-project -dat al een tijdje ontwikkeld wordt- beslist had om de switch te maken van een eigen ontwikkelde client-applicatie (een stand-alone google videoplayer) naar publishing in flash video. en naarmate de google video hype groter werd (naar aanleiding van de aankondiging van het feit dat google ook video van oa broadcasters ging verkopen) en er dagelijks functionaliteit bij gereleaset werd, bleek dat zsuza ook bestond in de knappe koppen van de verlichte zoekdespoten. google was me voor en deed het beter dan ik het ooit gedaan zou kunnen hebben. een pracht van een applicatie, op alle vlakken!
en zsazu, .. die naam hou ik in mijn achterhoofd voor het volgende lumineuze idee. want ooit moet ik alle nitwits ter wereld toch voor kunnen zijn. toch? 😉

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.