De bonsaikittens van de toekomst: Genpets

Wie al een tijdje op internet rondwaart, herinnert zich de bonsaikittens nog wel; jonge katjes die in een bokaal werden geperst en daar -net als een bonsai-boompje- artificieel klein gehouden werden. Makkelijk in onderhoud, neemt niet te veel plaats in beslag, geen dampende kattebakken meer … Ik kreeg in de tijd tientallen mails van verontrustte vrienden en kennissen die hun verontwaardiging wilden uitschreeuwen en me vroegen om de petitie mee te tekenen. Maar bonsaikittens, mijnheer, die bestonden eigenlijk niet. Dat is een hoax mevrouw, een fabeltje, een grap van enkele studenten (van het MIT dan nog wel, ge zout denken dat ze daar toch beters te doen hebben toch?).
Soit, die kat zit ondertussen al een tijdje terug in de zak (is dat zoveel beter dan een bokaal?) en we zijn 7 jaar verder. Aangezien de tijd niet stilstaat, is het hoog tijd voor nieuw dierlijk gezelschap. Ik stel u voor: de Genpets!
genpets
Deze huisdieren van de toekomst zijn biogenetisch geproduceerde beestjes die in de verpakking in een soort kunstmatige winterslaap zitten. Eenmaal uitgepakt heb je een low-maintenance vriendje voor 1 of 3 jaar dat ergens tussen saai speelgoed en ouderwetse stinkende huisdieren inzit;

“Genpets™ have limited mobility. Like dolls, puppies or human babies, they must be looked after and cared for. Upon waking from its dormant state the Genpet™ will immediately bond or imprint to your child. The Genpet™ line-up pulls its basis from a natural stage of evolution in the market. Dolls and robotic toys quickly become tiresome, while traditional pets require a high level of upkeep. Genpets™ however, learn and adapt. They are living pets, but better, modified to be as reliable, dependable and efficient as any other technology we use in our busy lives.”

Voor wie nog zou twijfelen, dit is inderdaad ook weer een hoax (en meer). De bedenker is Adam Brandejs, een Canadees kunstenaar die op zijn site het hoe en waarom van zijn Genpets-project uitlegt:

“Slow down, stop, and think. Think about why it is that you probably, like most people seeing the work, find it highly disturbing on some level, and yet, still want to buy one. Why is it that you’re so inclined to buy things, no matter what? And what is it that makes this concept so disturbing, or not disturbing to you? Consider both sides of the issue, and consider how we treat animals in farms, and pet stores today. How does that relate?”

Denk daar maar eens over na, terwijl je dit paasweekend lieve kleine gele kuikentjes als speelgoed weggeeft …

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.