Slimmer dan je proxy(-admins)!

Proxies zijn vreemde dingen met een olifantengeheugen en bezorgen je soms een oude versie van een file die je van internet wilt plukken. Dat willen we niet en gelukkig is daar een simpele oplossing voor, een eenvoudige “bookmarklet” (stukje javascript-code dat vanuit de bookmarks wordt opgeroepen) zal die proxy wel even voor U temmen.
Een voorbeeld: om de meest recente versie van het fantastische Gilles Peterson’s Worldwide van de StuBru servers te plukken, zonder dat de bedrijfsproxy me de versie van bv. vorige week of afgelopen maand geeft, heb ik ipv dit:

http://download.streampower.be/vrt/stubru/41_41gpwo-hi.mp3

het volgende in mijn bookmarks:

“javascript:(function(){rnd=Math.floor(Math.random()*1000000);url = ‘http://download.streampower.be/vrt/stubru/41_41gpwo-hi.mp3?n=’ + rnd;location.href=url;})()

Deze bookmarklet zal elke keer opnieuw een willekeurig cijfer generen en dat aan de URL plakken (die wordt dan bv. http://download.streampower.be/vrt/stubru/41_41gpwo-hi.mp3?n=234219). Omdat proxies bestanden in cache bijhouden aan de hand van de volledige URL, zal de proxy die file (inclusief random number) niet in zijn geheugen kunnen terugvinden en wordt er speciaal voor jou een nieuwe versie van dat bestand afgehaald. Veel luistergenot!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.