Op Groenlicht, een betrekkelijk jonge leuke groepsblog (och, was ik ook maar jong en leuk), vergeilen ze zich aan porno-liefhebberijen op bedrijfscomputers. Niet dat ik een expert in het omzeilen van filters ben, maar als het op het veilig bewaren van data neerkomt, kunnen we wel iets forceren.
Om te vermijden dat je corporate IT-vrienden bij de wekelijkse scan iets onoorbaars vinden, zou je al die mooie dames (en heren, als u dat meer zegt) in een zip-file-met-wachtwoord kunnen opsluiten. Niet moeilijk, maar vooral niet bulletproof: de lijst van files in een beveiligde zipfile is sowieso zonder wachtwoord te bekijken en de encryptie-algoritmes die standaard in zip-software gebruikt worden zijn veel te makkelijk te kraken (pdf).
Waarmee we bij een serieuzer oplossing komen; TrueCrypt! Met TrueCrypt (gratis en open source!) kun je virtuele filesystemen met zeer sterke encryptie aanmaken. Die Truecrypt-filesystemen kun je, mits correct wachtwoord natuurlijk, dan als extra hard disk ‘mounten’. Net zoals bij een usb memory stick, kun je die schijf dan in je Windows Verkenner zien en er al je geheime documenten en andere opwindende bestanden op bewaren. Na gebruik die schijf dismounten en niemand kan er ook maar iets mee doen.
En als de IT-nazi’s je komen vragen wat er in dat geëncrypteerd bestand zit? Makkelijk; je kunt in een TrueCrypt-volume een andere verborgen schijf aanmaken (TrueCrypt in TrueCrypt dus). Op de zichtbare schijf bewaar je dan enkele professionele documenten (“Om te voorkomen dat laptop-dieven bedrijfsgeheimen zouden kunnen inkijken, Mijnheer.”) en je eigen geheime pleziertjes staan dan vol ongeduld op jou te wachten op je verborgen schijf. En klaar is Kees! Zakdoekje jongen?