Ubuntu op een oude koffiemolen

xubuntu feisty vanop osdir.comHeb onlangs op mijn oude Dell laptop (een potige Inspiron 3700) Ubuntu Feisty geïnstalleerd en één en ander getweaked.
De koffiemolen heeft een pIII 450Mhz processor, 320Mb geheugen, een HD van pakweg 5Gb en ingebouwde crappy neomagic video+audio. Ik netwerk draadloos met een wireless kaartje van Lucent (Orinocco).
De processie naar mijn persoonlijk (x)ubuntu-walhalla verliep ongeveer als volgt:

 • booten van van de Ubuntu live cd en installeren naar harde schijf (dag Mandrake 10.1 die ik er in 2004 op installeerde)
 • na een dagje spelen beslist om toch maar te switchen naar xubuntu, want dat heeft toch net iets minder CPU en memory nodig. Akkoord, ik had direct xubuntu kunnen installeren met hun live cd, maar de switch vanuit Ubuntu is wel betrekkelijk eenvoudig: in synaptic “xubuntu-desktop” zoeken en selecteren, goeie 250mb te downloaden, uitloggen en terug inloggen met keuze van XFCE-sessie en daar zijn we op onze blauwe desktop
 • toevoegen van de nm-applet om vlot te kunnen wirelessen: de network manager applet is sowieso actief in Ubuntu, ik heb er geen idee van of Xubuntu standaard wel met nm-applet werkt. Bedenk bij het schrijven van deze brij wel dat ik eigenlijk niet niet mobiel ben met mijn oude laptop en dat ik network manager er beter terug kan afgooien en op de traditionele manier met de WiFi connecteren?
 • disablen van enkele onnodige services (printing en bluetooth en diesmeer) om zo het memory-gebruik verder te beperken
 • aanpassen van swappiness in /etc/rc.local zodat er minder geswapped wordt
 • aanpassen van de size van de swap-partitie: blijkbaar had de Ubuntu installer een swap-partitie aangemaakt die te klein was om naar te hibernaten, ik veronderstel dat dat komt omdat het een -naar huidige normen- bijzonder kleine HD is. Ik dus opnieuw booten met Ubuntu-livecd en met gparted de grootte van de partities aangepast (life is for the brave 😉 ).
 • aanpassen /etc/initramfs-tools/conf.d/resume en /etc/fstab met juiste uuid voor /dev/hda5 (swap) zodat hibernate na aanpassen van de swap die partitie terug kan vinden (vraag me nog altijd af waarom die by-uuid nodig is, /dev/hda5 werkt ook vlotjes, maar kom …)
 • aanpassen hdparm en iwconfig in /etc/rc.local om energieverbruik te temperen
 • toevoegen XFCE volume applet

Staan nog op mijn todo-lijstje:

 • er worden bij het booten nu nog een heleboel kernel-modules geladen waar ik niks aan heb (bv. IPV6, irda, bluetooth, …). Daarvoor moet ik eerstdaags eens in /etc/modprobe.d/aliases en aanverwanten duiken …
 • gevonden tijdens het surfen: een bash-script dat tweaks uitvoert om Ubuntu Dapper sneller te maken. Zou eens moeten kijken welke van die stappen toepasselijk zijn voor Feisty.
 • af en toe blokkeert het beestje bij het afsluiten, moet toch eens in die logfiles gaan pieren vrees ik …

En dat is het zo ongeveer. Xubuntu draait vlot en (niet onbelangrijk) volledig in de 320 Mb ram-geheugen (behalve bij uitgebreide Firefox-sessies). Hibernate werkt. Oude batterijen gaan toch weer even mee. Ik kan daar dus betrekkelijk vlotjes mee werken. Niet slecht voor een laptopje uit 2000, toch? Nu de broodkruimels nog uit dat haperende toetsenbord peuteren …