Over een in 1988 neergeschoten rijkswachter in Brussel-Noord

In het station van Brussel-Noord hangt aan 1 van de ingangen aan de kant van de rosse buurt een gedenksteen voor Serge Dauginet, een gendarme die in 1988 in het station neergeschoten is. Die steen was tot voor kort half leeg (ik veronderstel dat daar een embleem van de rijkswacht of iets dergelijks hing en dat een collectioneur daarmee weg is) en dat was een stille uitnodiging tot creativiteit. Onbekenden hebben de rijkswachter in kwestie nu dan ook een gezicht gegeven …

Gedenksteen rijkswachter ingang Brussel Noord, foto getrokken met mijn crappy Qtek 9100

Best grappig, maar daarmee weten we natuurlijk wel nog niet wat daar op 25 juli 1988 gebeurd is. Grote roerganger Google gidst me (verborgen tussen heel wat irrelevante resultaten over de Place Serge Dauginet in Emines, zou de man van die kanten geweest zijn?) naar een Franstalig forum met middenin een thread over politiewagens deze klacht:

“A chaque fois que je passe au nord je pense aussi à Serge DAUGINET un ABT tué, par une crapule, alors qu’il faisait le contrôle du train d’AMSTERDAM.

En dat is toch direct al een beetje minder grappig …

11 thoughts on “Over een in 1988 neergeschoten rijkswachter in Brussel-Noord”

 1. Wat betreft het ebleem van de rijkswacht dat er zou gehangen hebben kan ik zeggen dat het voor zover ik weet nooit voorzien geweest is van een embleem.
  Dit om de simpele reden dat de gedenkplaat niet door de Rijkswacht betaald werd maar gewoon door zijn collega’s ABT’ers.
  Als ik me goed herinner is er ooit een aanvraag geweest om een gedenkplaat te verkrijgen via de RW maar werd dit geweigerd of werd hier niet op ingegaan.

  Reply
 2. Beste mensen, Serge werd lafhartig neergeschoten door een Molukker Frank Levenswaard. De trein komende uit Rosendaal was/is gekend voor druggebruikers en -dealers. De sectie ABT (anti-bantitisme en terrorisme) bestond uit gemotiveerde jonge rijkswachters die de straten van Brussel en de 19 gemeenten probeerden veilig te houden. Zijn collega’s waren eerder naar de trein gelopen, toen Serge plots verdachte individuen uit de achterkant van het Noordstation te Brussel zag komen. Te laat… Wat het meest schrijnende was van de hele situatie, was dat de officieren van de rijkswacht aan de Nederlandse authoriteiten een modelfoto toonden van hoe een rijkswachter er normaal moet uitzien (moeie gerechtelijke vest, wit hemd en zwarte das…)
  Levenswaard vertelde nl dat hij de rijkswachter niet had herkend. Hierbij stak hij de middelvinger uit naar de familie… Mensen van het terrein… Gedenk onze collega. Scalle

  Reply
 3. Dat de dader Frank Levenswaard zou heten is niet volledig waar. Hij heette Juan Robin II Levenswaard. Hij werd in Nederland veroordeeld tot vijftien jaar gevangenschap door de Belgische rechter Dr.Briet uit de jurisdictie Antwerpen. Dit omwille van het feit dat Koningin Juliana hem niet wilde uitleveren aan Belgie.
  EERLIJKHEID DUURT HET LANGST… 660

  Reply
 4. Ik herinner het mij nog alsof het gisteren was. Serge was enkele dagen voor het tragische gebeuren nog enkele dagen mijn chauffeur tijdens de diensten ambassade en ministeries. Gezellige jongen, fier op zijn job. Ondanks ons taalverschil verstonden we mekaar goed.
  Tot ik enkele dagen later teletekst zag ( tja, internet, GSM en dergelijke was nog niet uitgevonden) waarop te lezen stond dat er een jonge rijkswachter werd neergeschoten. Ik belde naar mijn eenheid in Brussel en hoorde dat het om Serge ging.
  Serge was niet meer. Gestorven voor zijn job en voor wat drugs.
  De wereld werd er nadien ook niet mooier op. Serge, bedankt voor onze gezellige dienstuitvoering in Brussel.

  Reply
  • Après presque 28 ans dans quelques jours, je découvre seulement toutes ces réponses…. Serge était mon Homme, mon Tout comme j’aimais l’appeler… Merci à vous ses collègues qui, comme moi, ne l’oubliez pas… Depuis ce 25 juillet 1988, mon coeur pleure…………….. Dominique

   Reply
  • Wist U trouwens dat Serge’ vader tevens Serge heette ??! Zo ook, dat zijn vader in 1974 in Rotterdam op mysterieuse danwel demonstratieve wijze om het leven zou zijn gekomen ??! Enfin … een man een man, het woord het woord.
   Laat de doden de doden begraven !!!

   Reply
 5. Heren,
  Ik heet Olivier lambillon en ik ben de neef van Serge (zoon van zijn zus). Ik informeer u dat de politie (mede met mij familie) op 25 juli 2016 ter plaatste in Noord station Brussel en ceremonie zal organiseren voor Serge.
  Misschien wilt u er graag bij zijn?
  U kan mij contacteren op lambillonolivier@hotmail.com
  Mvg,

  Reply
 6. Ik stuit toevallig op deze post. Op de vraag wat heeft op de gedenkplaat gehangen… een gouden kruisteken. Ik ben er iedere dag voorbij gegaan tijdens mijn schoolperiode in Brussel (in de tweede inkomhal). Ik moet in het 2de of 3de middelbaar gezeten hebben op St-Lucas toe het gebeurde. Het kruisje heeft er niet lang gehangen – schat een 2 weken – en gezien de buurt, en wil hier zeker geen polemiek starten, moet je niet lang denken in welke richting je moet zoeken. Er is zelfs eens graffiti opgespoten als het mij nog goed voorstaat.

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.