Scripten op webpagina’s met FF coScripter

Een op het eerste zicht toffe Firefox add-on van IBM; coScripter. Met coScripter kun je je acties op een website of -applicatie opnemen en daarna terug afspelen zonder ook maar iets van programmeren te kennen. Het systeem beschrijft je acties dan in gewone spreektaal (Engels). De “natural language processing” die die spreektaal terug omzet in code is meteen ook het grote verschil met het javascript aangestuurde Greasemonkey. De scripts die je zo in coScripter maakt, kun je daarna makkelijk wijzigen, bewaren en delen met andere gebruikers op de coScripter-site. Heel web 2.0 allemaal, toch?
coscripter script website
Een voorbeeldje, iemand?
Een voorbeeld van een script waarmee je je Facebook status kunt aanpassen;

go to “http://www.facebook.com”
enter your “e-mail address” (e.g. tlau@tlau.org) into the “Email:” textbox
enter your password into the “Password:” textbox
click the “Password:” button
click the “Profile” link
click the “Update your status…” link
enter your status into the status field

E-mail-adres en wachtwoord kun je lokaal bewaren en worden dan door het script gebruikt waar gebruikersnaam of wachtwoord moeten worden ingevuld. Maar bekijk het introductiefilmpje op de coScripter-site misschien even als bovenstaande te abstract is?
Volgens de Mozilla labs blog bekijken de developers van het Firefox accessability-team de mogelijkheid om de ‘natural language processing’-mogelijkheden van coScripter te gebruiken om Firefox toegankelijker te maken.
Maar in de praktijk …
Omdat ik een nieuwsgierig aagje ben, downloadde ik de addon (je moet daar wel een IBM ID voor hebben), speelde er even mee en heb het onding ook al terug gedeïnstalleerd. De resultaten waren niet consistent; veel lijkt af te hangen van de kwaliteit van de html-code van de pagina’s waarop je script. Met bovenstaand Facebook-script bijvoorbeeld, kwam ik soms op de juiste pagina (om mijn status aan te vullen), maar soms ook op totaal andere sites (gmail heb ik voorbij zien flitsen, maar ook horoscope.com en profile.com). Heeft ongetwijfeld te maken met advertenties en andere links die op volstrekt natuurlijke wijze verward worden met de correcte links.
Spijtig, ik denk dat ze bij IBM nog wat werk hebben 😉