Het radioriedel-mysterie opgelost (met geluidsfragment)

Ghosty, die ik bij deze tot meester google-goochelaar uitroep, heeft ons uit ons mijmerende lijden geholpen! Het geheimzinnig deuntje aan het einde der FM-band kwam van een analoog semafoonnetwerk! Eurosignal werd in Duitsland gelanceerd, maar werd midden jaren ’70 pan-Europees uitgerold en bleef tot in de jaren ’90 actief. De dienst gebruikte vier kanalen op frequenties tussen 87,275 en 87,500 MHz. Op die kanalen werden, als ik het goed begrijp, signalen op 6 verschillende toonhoogtes uitgezonden die 100 milliseconden duurden. Omdat de frequenties van de kanalen te dicht bij elkaar lagen om op een gewone radio apart gehoord te worden, was het resultaat het gekende geruststellende radioriedeltje dat de Duitsers toepasselijk de “Wellensalat” noemden.
En dat klonk bijvoorbeeld als volgt:

Meer info vind je op:

1 thought on “Het radioriedel-mysterie opgelost (met geluidsfragment)”

  1. Zo weet ik ook hoe eens hoe het klonk, want verder dan een naam/beschrijving van het signaal was ik niet gegaan 🙂
    Zo leert een mens ook nog eens iets bij 😉

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.