3 stylesheets to rule them all?

Sony Ericsson P910i with Opera web browser. Author: Lzur, wikimediaIk schreef eerder al dat ik me voor mijn nieuwe blogthuis (het duurt allemaal wat langer, maar het is dan ook goed toeven op wordpress.com) op het WordPress theme Indigo het gesmeten. Wat me verwondert bij het bekijken van zowat alle WP-themes (en zelfs veel web-software tout court), is het ontbreken van css voor print- en handheld-versies.
Het principe is nochtans eenvoudig; je definieert in je html welke css voor de media “screen” (de default voor gewone browsers), “print” en “handheld” gebruikt moeten worden en de browser kiest dan naargelang de context de juiste css. Makkelijk zat, toch? En toch lijkt bijna geen enkel WordPress-theme dit te doen. Meer nog, je hebt WordPress-plugins om voor een print– en pda-vriendelijke versie te zorgen. Plugins! PHP! CPU en memory-vretende code! Voor iets wat in bloody css kan!?! Maar panikeer niet lieve vriendjes, ik ben er dus mee bezig!
Aangezien print- en handheld-versies in CSS enerzijds makkelijk te bouwen zijn, maar omdat dat anderzijds zo weinig gebruikt lijkt te worden, is mijn vraag van de week: zijn er dan toch fundamentele problemen met het gebruik van print- en handheld-css? Waarom gebruikt gij geen print- en handheld-css? Uw professionele input wordt, zoals steeds, ten zeerste geapprecieerd!

4 thoughts on “3 stylesheets to rule them all?”

 1. Hey Frank
  Mbt. print stylesheets weinig problemen in de standard compliant browsers. Wel eentje om op te letten: IE7 print nu ook background-images dus let op als je de screen CSS include in de print CSS (zoals ik meestal doe) en je niet wil dat de background-images worden afgedrukt.
  Mbt. handheld stylesheets ben ik niet volledig up-to-date wat de ondersteuning betreft. Wel kan ik je zeggen dat de experimenten die ik een paar jaar geleden deed, uitwezen dat ‘handheld’ niet erkend werd door bv. IE op een PDA. IE nam de ‘screen’ CSS voor de opmaak … van grootheidswaanzin gesproken :-). Vandaar dat een stukje back-end code nog steeds te verantwoorden is.

  Reply
 2. Hey,
  Met CSS voor handhelds is er op zich geen probleem,
  maar een handheld device ondersteund in veel gevallen niet alle (X)HTML elementen waardoor zelfs de beste CSS soms de boel niet kan redden.
  Windows Mobile devices, bepaalde Nokia toestellen en de iPhone kunnen perfect overweg met (X)HTML.
  Toch kun je, indien mogelijk, beter gebruik maken van WML voor handhelds. WML wordt door elke serieuze mobiele browser ondersteund. Als je gebruik maakt van ASP.NET Mobile Controls worden de pagina’s zelfs automatisch zo veel mogelijk aangepast aan het device die ze opvraagt.
  CSS kan dus handig zijn om een bestaande site beter weer te geven op mobiele apparaten (door bijvoorbeeld met CSS het menu enz… te verbergen) maar voor het echte werk moet je toch (nog) even afstappen van (X)HTML/CSS

  Reply
 3. Op mijn handheld gebruik ik eigenlijk RSS in plaats van CSS. Let dus vooral op de instellingen van de CSS feed. Liefst het volledige artikel in de feed, dan kan ik het lezen op de trein. Momenteel werkt dat redelijk goed.

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.