Ubuntu 7.10: eyecandy (en meer)

Ik was niet van plan iets over de nieuwe Ubuntu (7.10, uit sinds vorige week) te schrijven, ge kunt moeilijk om de 6 maanden kinderlijk enthousiast gaan doen over iets gewoons als weer eens een nieuwe release van een besturingssysteem, nietwaar? Maar hier zijn we dan toch. Want deze Gutsy Gibbon is zo mooi, Mijnheer!
Gnome 2.20 ziet er weeral wat geraffineerder uit, maar het zijn vooral de visuele effecten die Compiz Fusion middels “3D graphics acceleration” met OpenGL op het scherm schildert, die het grote verschil maken. Kijk zelf:


Na installatie van de compiz config settings manager (ofte ccsm) kun je nog heel wat funkier effecten activeren. Installeren doe je met “Add/ remove programs” of vanop de command line met:

sudo aptitude install compizconfig-settings-manager

Natuurlijk is er meer in de nieuwe Ubuntu dan enkel die eyecandy. Je kunt nu bijvoorbeeld out-of-the-box met meerdere monitoren werken, er is een geïntegreerde desktop-search, je kunt volledige harde schijven encrypteren en je kunt nu lezen en schrijven naar NTFS-partities. Maar da’s allemaal zo … gewoontjes, niet? Want The Strangeloves, Bow Wow Wow en zelfs Melanie C wisten het al: I want candy!
xubuntu logoVoor mijn bejaarde laptop is er ondertussen ook Xubuntu 7.10, Ubuntu maar dan met Xfce ipv het hongeriger Gnome (of KDE in Kubuntu). Staat al geïnstalleerd, loopt vlotjes en ziet er eigenlijk ook helemaal niet slecht uit. Maar ik heb geen sexy (hardware-matige) 3D graphics acceleration op die oude koffiemolen, dus daar moet ik hier niet meer echt over uitweiden, toch?