Michel Vuijlsteke vs Firefox (en post redirect warnings)

elementary, dear vuijlsteke!Michel Vuijlsteke heeft het moeilijk met Firefox. Het is “het véruit meest onstabiele programma op heel mijn computer” en dat kan op zich al tellen. Maar laatst vroeg diezelfde browser hem:

“This web page is being redirected to a new location. Would you like to resend the form data you have typed to the new location?”.

Michel was verward, een beetje geërgerd zelfs:

“Nee, Firefox, dat wil ik niet. Of misschien wel. Of nee… aargh! Ik weet het niet! I’m so confused! Ik héb helemaal geen form data ingevuld, en ik wil die helemaal niet doorsturen!”.

Omdat het welzijn van deze opperblogger me nauw aan het hart ligt en -ge moet dat durven toegeven Goossens- omdat ik een Firefox fanboy ben, haalde ik mijn Dearstalker-hoed, kalebas-pijp en vergrootglas nog eens uit de serverkast en leerde al speurend toch weer één en ander bij. Ontdekt U mee?

Alzo: bovenstaande waarschuwing in Firefox wordt door de browser zelf getoond bij een specifiek soort redirect van POST-requests. Er is geen setting in about:config waarmee deze functionaliteit af- en aangezet kan worden en je krijgt de popup niet bij triviale GET-redirects.

De flow van zo een POST-redirect (ik heb snel een voorbeeldje gemaakt, test gerust zelf) ziet er als volgt uit:

 1. gebruiker submit (bewust of m.b.v. javascript) een form met method POST naar server xyz.be
 2. server xyz.be retourneert een http status code 307 met Location abc.be
 3. browser POST de data van het formulier naar abc.be

Een soort bounce dus. Nu hebben de HTTP/1.1 specs (RFC 2616) blijkbaar ook een mening over hoe zo een 307 door de browser moet worden afgehandeld:

“If the 307 status code is received in response to a request other than GET or HEAD, the user agent MUST NOT automatically redirect the request unless it can be confirmed by the user, since this might change the conditions under which the request was issued.”

Eh! Tiens! Een browser moet in principe dus een waarschuwing geven als een POST-request wordt gebouncet? Straf. En wat doen Safari, Opera en MSIE dan? Awel: Opera vraagt ook wat er moet gebeuren (brave jongens, die Noren). Safari volgt de specs al iets minder en redirect zonder morren, maar alle formdata gaat wel verloren (oeps). Enkel MSIE (ook 7) volgt de redirect en herpost zonder een kik te geven. Akkoord, MSIE verwart de gebruikers op die manier niet met onduidelijke waarschuwingen, maar dat middels wat XSS of phishing in combinatie met zo een 307 logins en andere confidentiële data ongemerkt ontfutseld kunnen worden, daar malen we niet om. Toch?

Soit, conclusie voor webdevelopers: gebruik geen form redirects met status 307! De juiste manier om Post/Redirect/Get te implementeren is de form data bij de eerste (post-)request te verwerken en dan pas met een http status 303 (of 302, als ge persé moeilijk wilt doen) een redirect te triggeren.

En een tip voor Michel: Safari 3 voor Windows komt eerstdaags officieel uit (ik gok tegelijkertijd met Leopard, dat zou dus … vandaag zijn). Dat betekent misschien het einde van je Firefoxmiserie? ;-)

3 thoughts on “Michel Vuijlsteke vs Firefox (en post redirect warnings)

 1. Michel Vuijlsteke

  Ha. Ik heb het ondertussen opgelost gekregen.

  Nu ja, opgelost… ik heb alle extensies op diegene die ik écht elke dag gebruik na, afgezet. En nu heb ik het probleem niet meer.

  Ik denk dat ik dit weekend eens probeer te achterhalen waar eht preciés mis loopt.

  Reply
 2. futtta

  aangezien je bezoekers de foutmelding niet leken te krijgen (ik toch niet), kun je ervan uitgaan dat de extensie iets met jouw wordpress-admin-status te maken heeft?

  maar safari op windows, gij waart daar toch best wel tevreden mee? en anders opera eh? ;-)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.