Firefox 3 beta 1, nu gratis te downloaden!

Jaja, Firefox is altijd gratis, maar dit postje moet nu eenmaal een titel en die mag al eens een wenkbrauw doen fronsen, toch? Het is voor de rest immers niet echt groot nieuws, mensen die nog op browsers kicken zijn eergisteren al luid schreeuwend klaargekomen. Maar Firefox 3 is dus inderdaad in Beta.
Ik citeer de Mozilla Developer Center-blog snel even om de belangrijkste nieuwe features op te lijsten:

  • Improved security features such as: better presentation of website identity and security, malware protection, stricter SSL error pages, anti-virus integration in the download manager, and version checking for insecure plugins.
  • Improved ease of use through: better password management, easier add-on installation, new download manager with resumable downloading, full page zoom, animated tab strip, and better integration with Windows Vista and Mac OS X.
  • Richer personalization through: one-click bookmarking, smart search bookmark folders, direct typing in location bar searches your history and bookmarks for URLs and page titles, ability to register web applications as protocol handlers, and better customization of download actions for file types.
  • Improved platform features such as: new graphics and font rendering architecture, major changes to the HTML rendering engine to provide better CSS, float-, and table layout support, native web page form controls, colour profile management, and offline application support.
  • Performance improvements such as: better data reliability for user profiles, architectural improvements to speed up page rendering, over 300 memory leak fixes, and a new XPCOM cycle collector to reduce entire classes of leaks.

Ziet er goed uit, zeker de 2 laatste puntjes. “Get the basics right”, leerde ik op het werk tijdens brainstorm-sessions, is immers de absolute voorwaarde om customer experience te verbeteren en daar zijn de Mozilla developers dus blijkbaar ook mee bezig. Meer info in de release-notes, waar overigens ook het volgende staat:

“Please note that installing Firefox 3 Beta 1 will overwrite your
existing installation of Firefox.”

En dan vraag ik me onwillekeurig af of ik dat wel wil, zo een wild beta-veulen dat mijn trusty FF2-knol komt buitenschoppen? Of zou apart installeren toch lukken, als ik zelf een alternatief installatie-pad opgeef? En als ik FF3 dan opstart met een vers profiel en ik in FF2 mijn oud profiel blijf gebruiken? Hmmm …