Vlaanderen boven, nu de vlag nog?

de vlag van onze toekomstige vlaamse natie?Terwijl onze vers verkozen politici al een tijdje kibbelen over wie het land op welk niveau zal mogen bestieren, zien sommigen hun droomscenario voor een volledige scheiding sneller en sneller werkelijkheid worden. Als het ooit zover komt, dan wordt elke sportmanifestatie een beetje een Vlaamse wielerklassieker. Want in plaats van onze ietwat saaie Belgische driekleur zullen we dan overal de opmerkelijk oubollige Vlaamse Leeuw zien wapperen.

In heel de wereld zijn er immers niet veel landen die zo uitpakken met middeleeuwse heraldiek. We bevinden ons dan bijvoorbeeld in het gezelschap van grootmachten als Egypte, Mexico, Moldavië en Zambia, die iets met een adelaar blijken te hebben. Montenegro en Albanië zetten zelfs een tweekoppig exemplaar in. Dat moet best angstaanjagend geweest zijn, heel lang geleden, net als de draak van Bhutan overigens. En tenslotte misschien nog een eervolle vermelding voor Sri Lanka , want die gooien ook een leeuw in de strijd.

Wie zou twijfelen aan de bedoelingen van onze Vlaamse Leeuw; de laatste strofe van ons volkslied geeft een goede indicatie. En in de heraldiek is hij eerder rampant (stijgerend) dan grimpant (klimmend), maar hij is vooral armé (gewapend), met die scherpe bloedrode klauwen.

We zullen, eenmaal de Vlaamse onafhankelijkheid een feit is, dan ook van niemand nog schrik moeten hebben. Onze rood-geklauwde, bloeddorstig brullende Vlaamse Leeuw lacht met uw adelaar, om van uw vrolijk kakelende haan nog maar te zwijgen!

de draak van bhutande leeuw van sri lanka, familie?de tweekoppige adelaar van albanië

Iemand toevallig ideeën voor een moderner Vlaamse vlag?

2 thoughts on “Vlaanderen boven, nu de vlag nog?

 1. Paul Cobbaut

  Allee jong, zo’n schoon vlag. Afblijven zeg ik, het is de beste artistieke en cultureel historische vlag van de wereld!
  (ik ben geen separatist, wel een Europeaan)

  groetjes,
  paul

  Reply
 2. futtta Post author

  goh, cultureel-historisch zouden we dan ook kunnen teruggrijpen naar de “Oude Vlaenderen”, het wapenschild dat volgens de (niet wetenschappelijke) overlevering door de Graven van Vlaanderen werd gedragen voor ze de Leeuw adopteerden? en vanuit artistiek oogpunt mag die er ook zijn;

  maar kom, omdat ge me zo goed met mijn mollen geholpen heb, staak ik mijn ongelofelijk wervende protestactie, maar ik blijf het een wel vreemde vlag vinden! ik zal niet genoeg rode ridders gelezen hebben zekers, of op de verkeerde details gelet hebben? ;-)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.