Dada Netscape, dada! *zwaait enthousiast*

de shiny netscape throbberNet op de blog van The Reference een nostalgisch postje over het einde van de Netscape browsers gelezen. Ik wilde in de comments reageren, maar waarom zou ik daar een epistel schrijven als ik hier even goed rustig kan bloggen en dan een trackbackske doen?
Alleszins; naar aanleiding van de dood van de Netscape browser, las ik op Wikipedia dat AOL op 15 oktober 2007 zelfs nog Netscape Navigator 9 uitbracht. Niks over gehoord of gelezen en dat hoeft niet te verwonderen. Netscape was na miskleun NN4 en de succesvolle bundeling van MSIE4 met Windows98, sowieso al hopeloos verloren. De overname van het bedrijf door het dolende AOL heeft daar niks aan kunnen veranderen.
De creatie van de Mozilla Foundation in 1998 zou je (met enig simplistisch cynisme) dan ook kunnen beschouwen als de enige goeie beslissing die Netscape na 1996 (het jaar van de release van NN3) nog heeft genomen. De open source Mozilla browsers zijn er sinds 2001 (en zeker vanaf 2004, met de release van Firefox 1.0) immers in geslaagd om stelselmatig marktaandeel van MSIE af te snoepen. Van pakweg 95% in 2003, is het gebruik Internet Explorer nu naar rond de 80% gedaald en steeg het marktaandeel van Firefox tot bijna 15%. Het succes van de Mozilla-browsers zou daarenboven ook wel eens één van de belangrijkste redenen kunnen geweest zijn voor de hernieuwde aandacht die Microsoft aan haar browser gaf. IE7 kwam in oktober 2006 uit, meer dan 5 jaar na het verouderde en door security-bugs geplaagde MSIE6.
Met de aankomende release van Firefox 3, de groeiende populariteit van Safari (Safari3 is in beta-versie ook beschikbaar voor Windows), de kwaliteit die klein duimpje Opera met elke nieuwe release levert en de te verwachten release van IE8 eind 2007/ begin 2008, wordt het browser-landschap levendiger en diverser. Dat Firefox, Safari, Opera en zelfs IE daarbij (in meerdere of mindere mate) wel de webstandaarden volgen, maakt ons werk er alleen maar aangenamer op.
firefox iconDat er geen Netscape browser meer komt, is dan ook echt geen reden tot treurnis, want “De koning is dood, leve de koning!
PS: met dank aan mijn dochterken voor de inspiratie voor de titel 😉