futtta klunst weer (met MBR’s)

Ik had weer eens stom gedaan! Ubuntu installeren, daar kan tegenwoordig niets fout bij gaan, toch? Dacht ik ook, toen ik mijn laptop bootte met de Ubuntu Gutsy CD om van een externe HD (a whopping 4Gb in een Icybox!) een ‘disktop’ te maken. Met die disktop wilde ik de regel dat een werknemer geen ander OS mag installeren op de precious company hardware, een beetje geniepig omzeilen.
Wat er dan fout liep? Wel, omdat ik mijn laptop eerst had laten booten van de Ubuntu CD en dan pas de externe HD had ingeplugd, overschreef de Ubuntu installer (na succesvolle setup op /dev/sdb) de MBR van de interne harde schijf (/dev/sda, hd0 voor grub) waarop mijn corporate WinXP stond. Het nuken van de MBR op de eerste HD is in een aantal scenario’s ongetwijfeld wenselijk, maar ik zat daar wel mooi met de gebakken peren: Grub bleef hangen in stage 1 zolang de externe schijf er niet aanhing.
Door dat stomme kabeltje te laat in te pluggen, heb ik een beetje moeten wroeten vooraleer ik terug een volledig werkend systeem had. De MBR herstellen met de XP recovery console kon al niet: ik heb hier thuis geen XP en die cd gaan vragen aan onze helpdesk leek me al bij al geen goed idee. Google toonde me gelukkig de weg naar MBR-zielerust; ms-sys is een linux utility om MS Windows compatibele mbr’s te schrijven. Booten van Ubuntu CD, “apt-get install ms-sys” en “ms-sys -m /dev/sda” en mijn corporate PC was terug in originele staat! Oef, konden ze mij alleszins al niet meer op staande voet ontslagen 😉
Volgende stap; een MBR met grub stage 1 op de externe HD schrijven en grub dan volledig van die schijf laten booten. No biggy; opnieuw booten met de Ubuntu CD, vanop de command line grub opstarten, met “find /boot/grub/stage1” checken waar grub geinstalleerd staat (hd0 dus) en dan grub zijn ding laten doen met “root (hd0,0)” en “setup (hd0)“. Tenslotte /boot/grub/menu.lst nog aanpassen om te booten van hd0 ipv hd1 en pats-boem-klets; ik had niet enkel een WinXP op mijn laptop, maar ook een bootende Ubuntu op de externe harde schijf. Free at last! Free at last!
Laatste probleempje; de Icybox was nu hd0 voor grub, maar /dev/sdb eenmaal ik in linux was. Geen probleem, behalve bij een Ubuntu kernel upgrade, want dan werd mijn /boot/grub/menu.lst verkeerd aangepast en probeerde grub zijn stage 2 terug op hd1 (de interne schijf) te vinden. Daarvoor paste ik /boot/grub/devices.map nog aan naar

(hd0) /dev/sdb
(hd1) /dev/sda

Het was nog even wachten op een kernel upgrade om te zien of dat werkte zoals verwacht, maar ik was de afgelopen weken alleszins weer een happy pinguin. Tot -tja, ik ben echt wel een kluns- … tot ik deze ochtend mijn Icybox al vouwfietsend uit m’n halfopen computertas op straat hoorde vallen. Proberen booten, maar alles is kapot en fsck biedt geen redding. Ik heb dus geen Ubuntu disktop meer. Zal maar eens naar een 2,5 inch HD van 20Gb ofzo zoeken op Kapaza zeker, dan kan ik nog eens van voren af aan beginnen? Freedom is never free 🙂

11 thoughts on “futtta klunst weer (met MBR’s)”

 1. Ik zou gewoon die Microsoft zooi slopen. Is nergens goed voor. Als je die malware toch om interoperability-testing redenen of dergelijke nodig hebt, kan je VMWare gebruiken.
  Zelf nog nooit geprobeerd maar volgens een collega werkt de feature om VMWare een fysiek operating system tot een VM te reduceren zeer goed. Vervolgens zet je die VM dan ergens uit de weg en steek je een fatsoenlijk operating system op je hardware.
  Bloeddruk omlaag, sanity restored. (Hoewel dat met Ubuntu nog zeer relatief is).

  Reply
 2. @ghosty: zal daar ook eens gaan kijken, thx!
  @pp: vrees dat ik de ms zooi niet mag slopen, de corporate IT bewakers hebben dat in de IT policy (die ik bij de start van mijn contract plechtig heb moeten ondertekenen) expliciet laten verbieden. windows verwijderen of nog maar een OS ernaast installeren is -als ik het goed begrepen heb- reden tot ontslag, no kidding 🙁

  Reply
 3. Reden tot onslag.. hell yeah .. mij zouden ze snel mogen ontslagen inlcu uitbetaling als ik toch mijn job niet kan uitoefenen omdat er anti productiviteits tools op mijn machines staan.
  U verbieden van een Operating System te installeren is even slim als een schrjinwerker verbieden van de beveiligingshoes van zjin zaagblad te halen om te werken.

  Reply
 4. Yo futtta jij kent precies wel wat van ubuntu en de rest 😀
  Ik moet een mail server maken voor een klant maar ik ben totaal vastgelopen..
  die klant wil Zimbra … alleja ik ken postfix + dovecot maar zimbra …
  k maar dus ik zet ubuntu er op omdat met ret hat niet ging blablabla
  en dus ik installeer Ubuntu sever 6.6 (omdat hij toch net iets sebieler leek met de updates etc)
  nu elke x dat ik iets wil installere moet ik de cd er insteken en mss weet je het mss niet
  ubuntu server is enkel command line
  nu ik was vrij ver gekome tot ik zimbra op cd had gezet en daarna eigenlijk de cd moest gebruiken van ubuntu om te instaleren en met mc kon ik die dan op hdd zetten
  maar er is iets goed fout gegaan want ik heb een hele andere bullshit meege installeerd omdat ik naar mc zogt een zit kreeg
  “sudo aptitude install mc kgpg synaptic kdf kftpgrabber boinc-client boinc-manager gwhere conky \
  bluefish gramps krusader kdiff3 krename rpm kget putty kview kasablanca kweather && sudo aptitude clean ”
  stom dat ik ben en jong 😀 heb ik alles ge kopierd
  en nu wil de cdrom niet meer werken na dat hij volledig is opgestart
  aub help snel ^^

  Reply
 5. ok ik kan hem al weer open doen 😀 eject /dev/cdrom
  maar nu komt de volgende vraag hoe copier ik ZONDER mc
  heel zie cd op mijn hdd?
  hope to be hearing from you soooon! 😛
  coole blog btw

  Reply
 6. student@logstat, dat is eigenlijk allemaal niet zo moeilijk;
  1. mount de cd met iets als “mount /dev/cdrom /mnt/cdrom”
  2. voer iets als volgend commando uit “cp -R /mnt/cdrom/* /waar/je/maar/wilt/” (de -R doet het hem; recursive)
  en dan wordt de inhoud van heel die cd-rom gekopieerd naar /waar/je/maar/wilt
  mc opstarten doe je normaal gezien toch gewoon met mc, er moet dan iets foutgelopen zijn tijdens je installatie.

  Reply
 7. Pingback: futtta's blog

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.