Wereldvreemde web-doe-het-zelver fixt deredactie.be

De afgelopen dagen was er much ado about deredactie.be, de nieuwe site van de VRT Nieuwsdienst. Er is zelfs een heuse actiesite waarop ‘de community’ een nieuw en beter design wilt maken. Ik heb geen goesting om hier zelf de zoveelste striemende review te schrijven, dus ik beperk me tot 1 opmerking en 1 halve maar wel hapklare oplossing:

 1. De (wereldvreemde) opmerking: het web is lezen, stop met me op elke godvergeten pagina die videobalk door de strot te rammen! En als ge dan toch bezig zijt, die automatische javascript-updatende nieuwsflashes in de linkerkolom mogen ook weg en de footer bevat ook teveel rommel!
 2. De (doe-het-zelf) oplossing: het web is van iedereen, de DOM is van ons en een eenvoudige bookmarklet (update: zie korte uitleg hieronder) kan heel wat oplossen. Vandaar; versleep de link defixactie naar je navigation toolbar of voeg hem toe aan je bookmarks/ favorieten. Update: hier op de link klikken heeft echt geen zin, lees voorgaande zin anders nog even. Elke keer je op deredactie.be een rustiger versie van de pagina wilt, moet je enkel op die bookmark klikken en tadaaahhhhh! Snel getest en (op het eerste zicht) goed bevonden in FF 3b2, MSIE7 en Opera 9.25. Greasemonkey-gebruikers kunnen dit overigens makkelijk automatiseren, zodat deredactie.be vanzelf opgekuist wordt (laat gerust een comment na als dat lukt).
 3. Het resultaat is alleszins een veel rustiger pagina (straf, het artikel in onderstaand screenshot lijkt net verwijderd?):
 4. defixactie screenshot

 5. En als bonus: op mijn dual-core laptop verbruikt Firefox (en dan meer bepaald de flash plugin) volgens de Windows Task Manager continu bijna 20% CPU in de standaard AV-overkill versie! Dat zakt naar … 0% eenmaal de bookmarklet zijn werk heeft gedaan.

Uitleg over bookmarklets voor de non-geeks: een bookmarklet is een bookmark (favorite in Internet Explorer) die geen URL maar wel een stukje javascript bevat. Een bookmarklet zal typisch gebruikt worden om iets te doen met de pagina die getoond wordt op het moment dat de bookmarklet wordt aangeklikt. De javascript-code zal dan *iets* doen met de ingeladen pagina (in dit geval: heel wat stukken van de pagina verbergen). Je moet de link “defixactie” dus bewaren als bookmark en oproepen als je op de pagina’s van deredactie.be zit. ‘t Is maar dat ge’t weet eh 😉

11 thoughts on “Wereldvreemde web-doe-het-zelver fixt deredactie.be”

 1. ah, had duidelijker moeten zijn; je moet niet op de link ‘defixactie’ klikken, maar die verslepen naar je bookmarks (of favorieten in msie). als je dan op een drukke deredactie.be-pagina zit, klik je op die bookmark om de actie te triggeren.

  Reply
 2. p.s. artikel staat er nog maar is inmiddels verhuisd naar de subrubriek media onder de cultuur & media pagina, ja de site is ook zo duidelijk hè 😉

  Reply
 3. update: heb de bookmarklet een beetje aangepast, ipv een statische css-file af te halen, krijgt de javascript-bookmark de css nu van een php-applicatietje. de javascript geeft daarvoor de host van de url van de pagina mee en de php stuurt dan de juiste css terug. op die manier kan defixactie niet enkel voor deredactie.be, maar ook op hln.be (werkt al) en andere overladen sites (suggesties?) gebruikt worden.

  Reply
 4. Pingback: futtta's blog
 5. Pingback: futtta's blog

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.