Samen in het taalbad

Een tijdje geleden hoorde ik op de trein twee oudere pendelaars praten over de onwil van Franstaligen om Nederlands te leren. ‘Pardon’, onderbrak ik de vurigste van de twee, ‘Pardon, maar waar ik werk worden tijdens de werkuren cursussen Nederlands gegeven en er zijn echt veel Franstalige collega’s die dat volgen.’

‘Ah, da’s toch interessant’ zei de gematigde medereiziger, waarop de andere enigszins gepikeerd riposteerde met ‘Ja maar, dat is bij bedrijf XYZ ook zo, maar kennis van de andere taal is verplicht om promotie te kunnen maken en dat is de enige reden waarom Franstaligen daar Nederlands willen leren!’

‘Misschien’, zei ik, ‘maar aangenomen dat dat klopt, is het dan nog geen sterk signaal dat een bedrijf van haar medewerkers de facto inspanningen voor tweetaligheid verwacht? Toont het feit dat Franstalige collega’s me vragen om Nederlands te spreken, niet aan dat er tussen de mensen toch wederzijds respect is, over de taalgrens heen?’ De twee mannen konden enkel instemmend knikken, onder de indruk van zoveel redenaarstalent.

Niet dus. In werkelijkheid bekende ik schaapachtig dat ik niet wist of de blinde ambitie van mijn Franstalige collega’s de enige reden is waarom ze Nederlands te volgen. Waarom ben ik soms toch zo sloom, mensen? Niet genoeg koffie, misschien?

5 thoughts on “Samen in het taalbad

 1. Timothy

  Moest iedereen Engels leren praten en schrijven in plaats van al die verschillende talen dan zouden we elkaar allemaal heel wat beter begrijpen (en hoeven we vooral niet meer te luisteren naar de vervelende toontjes van de duitse en de fransen :)

  Kweet, een weinig zinnige reply, mag ook wel eens.
  ‘k doe op zen minst toch men best om in het nederlands te antwoorden :-)

  Reply
 2. futtta Post author

  goh, ik moet zeggen dat ik echt geniet van de meertalige vergaderingen op het werk; frans, engels, nederlands door elkaar en we begrijpen elkaar op één of andere manier echt wel. en eentaligheid zou handig kunnen zijn, maar het lijkt me zo … saai, toch, ook? :)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.