Van Java naar (Ruby on) Rails of Grails?

Het is opvallend dat een aantal developers op planet grep en geekdinner persoonlijk en daarna ook professioneel de switch van Java- naar Rails-development maken. Een bevriende java-developer met voorliefde voor Spring en Hibernate, is dan weer bijzonder enthousiast over Groovy en Grails. Java framework speacher/ blogger Matt Raible twijfelt blijkbaar nog.
Op welke basis kiezen jullie voor Rails of Grails? Is het niet logischer om van Java direct naar Grails te gaan, zeker voor die grote bedrijven die al Java-geörienteerd zijn? Of is Rails, gezien de historische voorsprong, gewoon veel vollediger?

11 thoughts on “Van Java naar (Ruby on) Rails of Grails?”

 1. Ik vind Ruby gewoon een toffe taal.
  En ik vind het ook belangrijk om ‘meertalig’ te zijn 🙂 Ik denk dat dat een breder perspectief geeft dan puur expert in een taal en een technologie te kennen.
  Ik heb Grails nog niet geprobeerd, dus ik kan mij er niet over uitspreken.

  Reply
 2. Ik verdien mijn brood met Java. Voorlopig verwacht ik daar nog niet direct verandering in.
  Ik hou het Ruby nieuws wel in de gaten. Over een paar jaar zien we wel wat er van komt. Tegen dan heeft Ruby een plaats gevonden. Als die plaats in mijn professionele leven past, ga ik eens wat nader kijken.

  Reply
 3. Wel ik heb het nooit voor Groovy of Grails gehad. Ik heb het altijd een goedkoop alternatief gevonden. Heel persoonlijk natuurlijk, ieder zijn idee. 🙂
  Trouwens, waarom zou je nog voor een van beide kiezen wanneer ze met JRuby er voor zorgen dat je ‘the real stuff’ kunt gebruiken.
  Java is Java en Java is goed. Ruby is Ruby en Ruby is goed (en plezant). Use the right tools for the job. 😉

  Reply
 4. Ikzelf heb Grails persoonlijk wat uitgeprobeerd en vind het een verademing om websites te bouwen. Het is even wennen omdat Groovy geen strongly-typed language is zoals Java, maar eenmaal je dat gewoon wordt, is het ongelooflijk eenvoudig om code aan te passen.
  Grails heeft ondertussen al wat plugins die het standaard werk van een programmeur vereenvoudigen, zoals de generatie van rss/atom feeds, search, en de saaie create-read-update-delete pagina’s aanmaken is in een secondje gebeurd.
  Ik heb de indruk dat het programmeren sneller gaat doordat je geen tijd meer verliest met repetitief werk zoals een aantal xml files aanpassen (waarbij je meestal overal gewoon dezelfde namen aan elkaar koppelt: url mapper – controller bean – controller class – jsp) gewoon om een pagina te kunnen tonen.
  Doordat Grails een laag is rond Spring en Hibernate, kan het steunen op een solide basis die overigens volledig te integreren is. Het is dus mogelijk om bestaande Spring applicaties te integreren en de front-end bvb in Grails te schrijven, terwijl de backend een standaard Spring applicatie blijft.
  Momenteel zijn er nog wat issues met Grails, zoals bvb geen automatische CRUD pagina’s voor many-to-many mappings (voorlopig moet je dit nog zelf schrijven, waar overigens documentatie voor bestaat).
  Ik overweeg sterk om de community pagina’s die ik voor mijn site wil schrijven in Grails te maken, hierna kan ik waarschijnlijk meer concrete feedback geven.
  Ik denk dat Grails meer toekomst heeft dan Ruby on Rails, gewoonweg omdat ik niet verwacht dat een bedrijf zomaar zijn Java kennis en implementaties overboord zal gooien voor een compleet nieuwe taal.
  Nu nog een Grails CMS met functionaliteit als Drupal en we zijn helemaal vertrokken!

  Reply
 5. @elise: meertaligheid is altijd een troef, dat klopt 😉
  @iggy: doe je java web-development? gebruik je één of eerdere frameworks?
  @koen: grails is -een zoveelste- ripoff van RoR natuurlijk, maar omwille van het feit dat het verder bouwt op gekende en veelgebruikte open source frameworks, neem je automatisch de kracht daarvan mee over. dat geeft grails direct een zeer stevig fundament en maakt het in een enterprise-omgeving direct geloofwaardiger denk ik? met jruby heb je dat voordeel niet?
  @pieter: ik dacht dat jij het niet zo voor cms’en had? maar een enterprise-ready versie van drupal zou interessant kunnen zijn ja 🙂

  Reply
 6. @futta:
  Ik doe meestal back-end werk, al dan niet met een web frontend.
  Als frameworks gebruik ik meestal struts of spring, gecombineerd met hibernate. Dat zijn degene die ik voorstel als ze mij iets vragen (voornamelijk omdat ik die ken.) Anders is het “wat de klant vraagt”, maar dan kom je op dezelfde lijst uit.
  De klanten hebben gewoonlijk al een hele Java installatie en dat evolueert betrekkelijk langzaam. Om die reden verwacht ik niet onmiddellijk een switch naar Ruby of iets anders.

  Reply
 7. Van Java naar (Ruby on) Rails of Grails? | futtta’s blog
  Frank stelt pertinente vragen over Java, Rails en Grails. In plaats van een korte comment te geven (in de trant van “Java suxx, Ruby rulezz”), ga ik mijn best doen om een genuanceerd antwoord te geven (wat er natuurlijk weer voor zorgt dat…

  Reply
 8. Java of Ruby?
  Eerst Frank, nu stelt ook Tom de vraag. Ik verdien mijn brood als Java ontwikkelaar, dus is die vraag ook voor mij belangrijk. Ik heb nog geen tijd gehad om echt naar Ruby te kijken. Misschien doe ik dat later nog. Ruby gaat Java niet …

  Reply
 9. Ruby advice for a Java developer
  Frank had het er laatst nog over, van Java naar Ruby (of iets anders). Naar mijn mening zijn er wel wat Java-developers die naar Ruby gaan (of Ruby meepakken …

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.