Truecrypt 5; meer encryptie, meer platformen

screenshot of truecrypt 5 GUI on ubuntu 7.10Sinds een paar dagen is er een nieuwe versie uitgekomen van één mijner favoriete tools: Truecrypt. De belangrijkste nieuwe features:

 • system disk encryption voor Windows: Truecrypt kan je HD on-the-fly versleutelen en installeert dan een eigen boot loader die, na het invullen van de correcte credentials, de boel decrypteert en Windows opstart. En omdat performantie dan dubbel zo belangrijk is, zou de read/write snelheid dankzij pipelined operations tot 100% hoger zijn dan in versie 4.3.
 • de Linux-versie (er zijn binaries voor Ubuntu en OpenSuse, de rest van de wereld mag zelf compileren) heeft nu ook een propere GUI (zie screenshot hiernaast) en gebruikt daarvoor wxwidgets. Truecrypt nestelt zich mooi in de Gnome notification area en als je dubbelklikt op een gemount volume opent de inhoud daarvan zich proper in Nautilus. Truecrypt voor Linux is ook onder de motorkap grondig herwerkt; het gebruikt nu fuse om te mounten en is daarmee dus minder rechtstreeks afhankelijk van de kernel.
 • En er is nu ook versie voor Mac OS X (10.3 en 10.4, klik voor screenshot), die gebruikt blijkbaar ook wxwidgets en (mac)fuse, overigens.
 • De ‘mode of operation’ is nu XTS ipv LRW (geen idee wat dat betekent, maar u misschien wel, dus there you go!).

Voor de rest biedt Truecrypt als vanouds file- en device-based encrypted volumes, is het nog steeds mogelijk om in het ene Truecrypt-volume een ander volledig onzichtbaar te verbergen en werkt dat vooral allemaal heel intuïtief en transparant. Truecrypt 5 is daarmee een sterke cross-platform (freebsd ontbreekt officieel, maar staat wel vermeld in de makefile Philip ;-) ), gebruiksvriendelijke open source oplossing om data betrekkelijk veilig op te slaan. Een aanrader, zeg ik U!

4 thoughts on “Truecrypt 5; meer encryptie, meer platformen

 1. tine

  Hey Frank, hier ken ik uiteraard niks van, maar ik wou even melden dat ik op reis een ontdekking heb gedaan, nl Neal Stephenson. Heb z’n Cryptonomicon gelezen en vind het geweldig. Jou ongetwijfeld bekend?

  Reply
 2. futtta Post author

  bummer, hidden volume’s werken niet onder linux/mac, blijkbaar (oa) omdat de developers er nog niet in geslaagd zijn om op vrije ruimte in de host-volume te testen.

  Over de Windows versie schrijven ze:

  “The wizard scans the cluster bitmap to determine the size of the uninterrupted area of free space (if there is any) whose end is aligned with the end of the outer volume. This area accommodates the hidden volume and therefore the size of this area limits the maximum possible size of the hidden volume.”

  En dat kunnen ze blijkbaar -nog- niet in linux/osX.

  Reply
 3. Pingback: futtta's blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.