Open source, de trouwboek-manier

de oude desktopVeerle heeft afscheid genomen van de intussen 10 jaar oude desktop waarmee ze over internet tufte. Een Pentium II 400Mhz, met (na een paar upgrades) 512Mb Ram geheugen en Windows 98SE, want ik heb haar nooit kunnen overtuigen om naar Linux te switchen. Ook op haar “nieuwe” machine, een tweedehands Acer Aspire 1350, blijft ze -voorlopig- in het Windows-kamp met XP (SP2).
Maar als ze extra software nodig heeft, dan kan ze er niet onderuit; open source all the way! Op die manier staat er sinds dit weekend naast Firefox en lichtgewicht tekstverwerker Abiword (die ze beiden al een paar jaar gebruikt) nu ook Gimp op haar laptop, ter vervanging van Paint Shop Pro. Nero had ik officieel op CD, maar die OEM-versie wilde niet verder zonder de bijhorende Philips-CDR. Het open source Infrarecorder deed niet zo moeilijk en werkt blijkbaar vlot, want ik kreeg geen klachten. En Powerarchiver, ooit een gratis alternatief voor Winzip, is nu vervangen door 7-zip.
Waarmee ik mijn vrouw nog wil bestoken in dit episch gevecht tussen goed en kwaad? Wel, ik zou Outlook Express graag vervangen door Mozilla Thunderbird, dat spreekt, maar daar was Veerle bij een vorige poging toch minder enthousiast over. Voor de installatie ftp-client Filezilla verwacht ik gelukkig heel wat minder tegenstand. Een html-editor, dat heeft ze ook nog nodig, in de plaats van AceHtml. Ik dacht aan NVU, maar de development daarvan ligt blijkbaar al een paar jaar stil? Iemand ervaring met een ander pakket? KompoZer? En nu ik toch aan het vragen ben; heeft er iemand tips voor eenvoudige open source video-montage software?
Maar Microsoft had gelijk; open source, dat is een virus. ‘t is te hopen dat de MBR van die Acer ook snel aangetast is! 😉