Lief zijn voor bijen

de zeer jonge futtta met een zwerm bijenVia eskimokaka een fotoreportage gezien van een fucker die een zwerm bijen opstookt. Voor wie ooit geconfronteerd wordt met zo een zwerm, en niet van dergelijk redneck vuurkestook houdt, enkele weetjes en tips van een imkerszoon:

 • een zwerm is het deel van een bijenvolk dat de oude koningin volgt als er een nieuwe koningin op uitbreken staat
 • voordat ze uitzwermen, vreten de beetjes zich propvol honing, waardoor ze de eerste paar uren gewoonweg niet kunnen steken.
 • als je de zwerm “losklopt” (van een tak dikwijls), zit de koningin daar mooi ergens middenin
 • waar de koningin gaat, volgt de zwerm
 • wespen zijn meestal minder aangenaam, maar die zwermen niet. als er dus een kloddeken bijen op een tak zit, dan zijn het … bijen.

Met die informatie indachtig een korte “Zwermen pakken voor dummies”;

 1. Zoek een steen en een emmer (een rieten mand of kartonnen doos kan ook) en leg de steen op de grond op een meter of 2 van de zwerm of ga naar stap 7.
 2. Trek eventueel handschoenen aan en bricoleer met een hoed en een stuk glasgordijn een bijenkap of ga naar stap 7.
 3. Hou de emmer onder de zwerm en klop op de tak zodat de zwerm in de emmer valt. Of ga naar stap 7.
 4. Ga nu niet naar stap 7, maar zet de emmer met de opening naar onder rustig op de grond, met de rand op de steen zodat de emmer niet afgesloten is, want …
 5. De nog rondvliegende bijen zullen rustig bij de koningin en de rest van de zwerm in de emmer kruipen. Je kunt de emmer na een uurtje eventueel voorzichtig verzetten of je kunt naar stap 7 gaan.
 6. Je kunt in principe wachten tot de beestjes zelf een beter onderkomen hebben gevonden of …
 7. Bel een imker, de man zal je oogst vermoedelijk zelfs gratis komen afhalen.

5 thoughts on “Lief zijn voor bijen”

 1. En de brandweer? Of is dat alleen voor wespen.
  Ik kies voor stap 7. Ware het niet dat op die site mij het niet echt duidelijk is waar ik het nummer van de Imker-Infolijn vind… 🙂

  Reply
 2. Idd een 2 jaar geleden hier ook in de fruitbomen een bijen-zwerm gehad, gewoon gebeld naar een imker en die zijn hem komen ophalen op een vrij gelijkaardige manier aan de wijze hier beschreven … (de zwerm in een grote emmer opvangen en derest gaat daar naartoe)
  En ja voor wespen bellen wij ook de brandweer! (want die vind ik niet zo tof 🙁 )

  Reply
 3. De brandweer is wel lief voor bijen.. Ttz, die zullen ze niet komen weghalen, en zullen je het telefoonnummer geven van een imker.
  Het wordt echter een probleem als je last hebt van solitaire bijen – zoals ik. Die fuckers komen ieder jaar eind april (nu dus), uit de grond gekropen (elk uit zijn eigen nestje), en vreten mijn ligusterhaag-blaadjes kapot, en masse.
  De imker kan je bij zo’n plaag niet helpen, en de brandweer wil niet, want ‘t zijn nog altijd bijen hé.

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.