Futtta goes Creative Commons

Ik heb enkele dagen geleden een “copyleft“-melding aan mijn blog toegevoegd. Niet dat ik geplaagd werd door een stortvloed van aanvragen om mijn “werk” te mogen kopiëren, maar het principe van ongehinderde kennisverspreiding spreekt me, net zoals dat van “open source software”, sterk aan. Vanaf nu is alles wat je op blog.futtta.be kunt lezen dus gepubliceerd onder de “Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Belgium” licentie.
Het valt me overigens op dat er eigenlijk niet veel bloggers gebruik maken zo’n bepaling, alleen bij Lamazone zag ik al zo’n bannertje staan (geeft schouderklopje). Integendeel, op basis van een willekeurige selectie van een paar bloggers van Planet Grep, blijkt dat er in dat walhalla van “free as in speech” toch enkele bloggers expliciet “copyright” of “all rights reserved” vermelden. Hebben jullie daar speciale redenen voor? Een meerderheid op planet.grep.be maakt echter helemaal geen melding van welke rechten dan ook. Beschouwen jullie jullie teksten dan automatisch als deel van het “publieke domein”, waar jullie helemaal geen rechten op willen doen gelden?