Juichen voor deredactie.be light

Dat ik nooit bijzonder enthousiast was over deredactie.be en dat daar nu verandering in komt! Niet omdat ze op hun site de overdaad aan Flash en andere audio-visuele excessen hebben verwijderd (of nog maar optioneel hebben gemaakt), maar omdat ze een mobiele versie in beta hebben uitgebracht. Meer nog, er zijn 2 versies; één voor de “gewone” mobiele surfer en één voor de “iphone-elite”.
De “gewonem.beta.deredactie.be, die overigens ook perfect werkt op een iphone, is een no-nonsense mobiele site waar -zoals het hoort- de content centraal staat. Door middel van kleurgebruik (dat zich ook aanpast aan het moment van de dag) blijft deze mobiele versie het “deredactie-merk” trouw. Voorlopig (?) worden er geen multimedia-bestanden aangeboden, een video in 3gp-formaat of een audio-fragment in mp3 zouden nochtans niet misstaan. Indien de transcoding software van Mobixx mijn gewone PC-browser dan ook nog zou herkennen en de breedte van de “viewport” zou aanpassen, dan zou m.deredactie.be ook de perfecte “light”-versie van die overdadige grote broer kunnen zijn.
Over de “iphone”-versie ben ik minder enthousiast; beta.deredactie.be/iphone mag dan wel die typische iphone look&feel hebben (met dank aan het WebApp.net framework), je verliest op die manier wel volledig die specifieke deredactie-identiteit. Maar wat belangrijker is; qua bruikbaarheid doet de iphone-versie het ook minder goed. Op de eerste pagina staan enkel navigatie-elementen, er is geen hoofdpuntje, geen fotootje, geen lettertje inhoud terug te vinden. Ook op de categorie-overzichtspagina’s staat er minder informatie; je moet het daar stellen met de titel en een kleine afbeelding, voor de samenvatting/ teaser uit de “gewone” mobiele versie (cfr. screenshot) is er in zo een sexy iphone-interface immers geen plaats.
Alle iphone-gekheid op een stokje; volgens zijn er mij slechts een heel beperkt aantal gevallen waarin een “mobile safari“-specifieke versie van een site zinvol is. Of wacht … Nee, toch niet, ik kan zo geen enkel geval bedenken. Een goeie mobiele site moet (middels wat transcoding om verschillende schermgroottes en andere verschillen op te vangen) op zowat elk mobiel toestel bruikbaar zijn, punt! m.deredactie.be scoort er alleszins eentje. Ze weten waar ze mee bezig zijn, daar bij The Reference (ontboezeming: “de ref” was tot februari 2007 mijn werkgever) en partner Mobixx!