Eindelijk gevonden: het journaal op deredactie.be

Ik heb een alternatieve “journaal-player” voor de VRT bij elkaar gehackt, want op deredactie.be vind ik mijn gading niet. Pas op, ik ben een fan van de VRT nieuwsdienst. Echt! Maar op deredactie.be staat er echt te veel om mijn aandacht te schreeuwen. Te veel video, te veel nieuwsgeticker op elke pagina, op heel de site. Als ik een gewoon artikeltje zou zijn, ik zou me ook bedeesd in een hoekje van de pagina terugtrekken, stilletjes hopend dat iemand me toch zou opmerken.
En het Journaal, dat komt er vreemd genoeg dus ook amper aan bod. Het Journaal, ge weet wel, dat programma op televisie waarin ze al die clipjes uit die videoband aan elkaar plakken? Een zekere “Sponzen Ridder” wilde onlangs online naar het VRT nieuws kijken (iets over banken ofzo?) en dat ging als volgt;

Dus ging ik naar www.vrtnieuws.net. Daar vond ik een band met voorbijzwevende flash-filmpjes, echter geen journaal. Ik klikte helemaal bovenin de pagina op “nieuws”. Niets. Ik klikte vijf centimeter lager drie centimeter meer naar rechts op “journaal 7”. Clipjes. Geen overzicht, niks. Voorbijschuivende filmpjes, zonder inzicht in de structuur, of een soort inhoudstafel. Toen ging ik naar www.vtm.be, klikte op “nieuwsuitzendingen” en kon mooi en selectief de verschillende onderdelen bekijken van de afgelopen week vol nieuwsuitzendingen.

Volledig mee eens! Op deredactie.be hoort een grote knop “Bekijk Het Journaal” en als je daarop klikt, dan kom je op een pagina waar niets anders op moet staan dan zo een player en een inhoudtafel. Maar omdat dat er dus niet staat, ben ik zelf aan de slag gegaan.
Wat extra info voor de “technisch begiftigden”;

 • die verschrikkelijk opdringerige videoband bovenaan deredactie.be haalt een xml-bestand (atom) af om te weten wat er beschikbaar is voor publicatie (dank U firebug)
 • dat atom-bestand verwijst naar programma-specifieke atom-files met daarin titel, linken naar flv, mp4 en wmv-bestanden in lage en hoge kwaliteit en naar een thumbnail
 • met dat 2de atom-bestand maak ik een media-rss-bestand met per item de titel, link naar image en link naar één video-bestand (ik koos voor de mp4, standaard in lage kwaliteit)
 • dat media-rss bestand wordt dan zonder verpinken ingelezen als playlist door de magnifieke JW FLV-player, die op die manier volautomatisch de flash-interface inclusief de “inhoudstafel” opbouwt.

9 thoughts on “Eindelijk gevonden: het journaal op deredactie.be”

 1. Knap werk! Goed gesnuffeld. Hij werkt niet in mijn firefox(windows), maar waarschijnlijk ligt het aan mijn borked install en zit één of andere extentie in de weg.
  Opera doet het goed. Bookmarked the hell out of it!

  Reply
 2. Pingback: futtta's blog
 3. Pingback: futtta's blog
 4. Knap gemaakt!
  Ik heb mezelf ooit eens beziggehouden met de VRT-radiospeler.
  Hieruit is http://www.rsolution.be/firefox-extentie-rvrtrip ontstaan.
  Bij de Videospeler had ik het wat moeilijk dat ik deze website video’s niet kon streamen naar de TV en niet kon opslaan voor de saaie momenten op de trein, dus: http://www.rsolution.be/opslaan-filmpjes-de-redactie.be
  En ik vrees dat ze bij de VRT onlangs enkele aanpassingen hebben doorgevoerd, ze sturen de media links niet meer door in de rss feeds.
  Mijn VRT video player werkt ook niet meer 🙁
  http://rvideo.rsolution.be
  Groetjes,
  Roel

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.