M’n thuis is waar m’n boompje staat

Maarten van ChâteauBrys is een verfijnd mens; de man blogt in een online kasteel, kan een goed glas wijn appreciëren en hij loopt blijkbaar ook niet zomaar ergens tegen aan te zeiken. Over dat wildplassen deelde hij ons onlangs, naar aanleiding van een incident op een parking langs de autosnelweg, immers het volgende mee;

Zeker vijf mannen stopten aan het eind van de parking, gingen een paar meter het grasplein op, om er hun ding te doen. Ik dacht dat hondepoep een probleem was. Even snel je gevoeg doen, met je schoenen in een andermans gezeik. Fijn. Is 30 cent dan teveel om naar het toilet te gaan en je voeten proper te houden?

Nu plas ik toevallig ook graag in openlucht en geloof me, dat heeft echt niets met die 30 cent te maken. Ik geniet er gewoon van om mijn patatten rustig tegen een boom of in het struikgewas af te gieten. Misschien heeft dat met oerinstincten te maken, met het ritueel afbakenen van tuin en territorium. Of met een dégout van urinoirs en hun onfrisse geurtjes en geluiden, met hun kille, onpersoonlijke en toch te intieme atmosfeer? Zo’n urinoir mag op het eerste zicht misschien beschaafder lijken, maar wat is dat eigenlijk meer dan een flauw excuus om tegen een muur te mogen pissen? Dan kun je toch beter op een gewone WC gaan? En als we daar dan toch zijn, waarom zouden we ons dan zelfs niet direct rustig op het porselein installeren? Dan kunnen we die “Heren doe de bril omhoog, de dames zitten ook graag droog”-bordjes volledig naar museum of rommelmarkt verwijzen. Want rustig op de WC zitten, dat is voor ons mannen toch een aangename bezigheid? Mijn sinds kort zindelijk Liezeken krijgt het zelfs al in haar kakapipi-boekje ingelepeld; “bij mama gaat het snel, ze kan heel hard plassen” en bij papa daarentegen “duurt het vaak een hele poos, hij leest altijd op de wc en zegt alleen maar ‘hmmm’ als je hem roept”. Zelfs broer “neemt af en toe een boekje mee”!
Nee, voor mij is het tegen op een boom of op de pot dus, alles ertussen is gezeik. Dat wildplassen is zo vreemd nog niet. Ge komt er nog eens mee buiten en ge voelt op dat moment niet alleen de urine maar ook de stress uit uw lichaam wegvloeien. En laat mij U geruststellen Maarten; natte voeten heb ik er nog maar zelden aan over gehouden.

7 thoughts on “M’n thuis is waar m’n boompje staat”

 1. 🙂 Fijn als een mens reacties losmaakt. Wat de oerinstincten betreft: mannen zouden eigenlijk moeten plassen zoals die hond. Rechtopstaand plassen, met de benen samen, zou niet gezond zijn.

  Reply
 2. mannen zouden eigenlijk zittend moeten plassen, rechtopstaand zou de blaas niet volledig geledigd kunnen worden en das namelijk nie zo gezond.
  dus mannen; allemaal de pot op en rap een beke!
  trouwens; plas tegen een boom als je het in open lucht wilt doen, een beplaste muur in de zon stinkt verschrikkelijk. En nee broer, das nie om dak aan die muur ga ruiken 😉
  uhm chateaubrys; ik heb eigenlijk nog nooit een man rechtopstaand zien plassen met de benen samen. Ze lijken meestal automatisch een omgekeerde V-houding aan te nemen.

  Reply
 3. grijns charlo dat had ik wel al door 🙂 ik vroeg mij alleen af of er mannen zijn die rechtopstaand met hun benen samen plassen.
  trouwens wat vertegenwoordigt het streepje in de A? je broek op je knieen? :-p

  Reply
 4. @sas: dju eh, ik was het nog aan het denken; “zet ik A-zonder-middenbeentje-houding of gewoon A-houding?” Ik had beter moeten weten. In ieder geval, broek op de knieen is alleen maar de eerste paar levensjaren, daarna lukt het best door de rits, en mannen die met hun benen dicht plassen kan je herkennen aan hunne natte, vergeelde schoenen.

  Reply
 5. @Sas: ik bedoelde zo’n beetje hetzelfde te zeggen als jij 😉 Het gaat niet zozeer om het zitten, wel om de positie van de benen. Omgekeerde V, akkoord, maar da’s nog niet zo gespreid als de hond of een mens in zittende positie.

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.