Voorspellingen 2009: browser-oorlog, ook mobiel

ballmer vs jobs: mobile (and/or) browser war (from iphoneblog.com)Naar aanleiding van de publicatie van de voorspellingen van 20 online experts door Netlash, zijn dit enkele van mijn verwachtingen voor het web in 2009;

  • Uw job als (front-end) webdeveloper (of tester) wordt er door de grotere concurrentie tussen browsers niet eenvoudiger op. Ge zult niet alleen moeten ontwikkelen voor Internet Explorer (het nieuwe IE8, maar ook nog altijd voor het verwenste MSIE6 en voor versie 7 natuurlijk) en Firefox, maar ook voor Safari en Google Chrome. Samen zullen deze Webkit-gebaseerde browsers eind 2009 immers tot 15% van de browsermarkt pakken (nu al 9%), tegenover 25% voor Firefox (nu 21%) en pakweg 60% voor (MS)IE (nu nog 68%). Gelukkig zult ge wel iets meer kunnen terugvallen op standaarden (MSIE6 buiten beschouwing gelaten) en zullen componenten als JQuery, YUI of Dojo uw cross-browser inspanningen blijvend verlichten.
  • Bling-developers mogen die dure cursussen Silverlight en JavaFX annuleren, Adobe blijft immers oppermachtig met Flash en -ondanks de gigantische hype in 2008 in veel mindere mate- met het nauw verwante Flex. 2009 zal overigens niet het jaar van Flash op mobile zijn. Een volwaardige versie van Flash voor GSM’s zal immers pas op het einde van het jaar uitkomen en zal dan nog enkel vlot werken op smartphones met ARM Cortex gebaseerde processoren, die nu ook nog niet te koop zijn.
  • Webagencies staan voor een belangrijke uitdaging; “mobiel internet” groeit (mede dankzij krachtige Webkit-gebaseerde mobile browsers) zowel aan vraag- als aanbodkant en kosten-bewuste klanten zullen convergentie tussen hun mobiele en hun “gewone” website hoog op het verlanglijstje hebben staan. Mobiel web wordt dé groeipool, ge kunt dus maar beter mee zijn, zowel functioneel (“mobile usability“) als technisch (er is meer dan Mobile Safari, niet iedereen heeft een uitgebreid toetsenbord en device-dependant rendering is een moving target).

En voor een recessie tenslotte, heb ik in 2009 echt geen tijd. U ook niet, toch?