My blog laughs in your Facebook

keuzestress op het webGisteren bij Peter Decroubele lekker ouderwets gereageerd op zijn tekst over hoe blogs aan populariteit lijken in te boeten ten voordele van Facebook en Twitter. En Peter linkt daarbij ook lekker ouderwets door een blogpost van Bruno Peeters over hetzelfde onderwerp. Al dat bloggrn, linken en reageren ondergraaft mijn hieronder hernomen (en lichtjes geredigeerde) reactie misschien enigszins, maar uitzondering en regel en diens meer zeker?

Met de opkomst van Facebook en Twitter is het belang van blogging als sociale netwerktool sterk verminderd. Statusberichtjes tussen de soep en de patatten laten zich nu eenmaal makkelijker schrijven dan regelmatige, min of meer vlot leesbare blogposts.
Ook het aantal reacties (en trackbacks en linken) lijkt overigens af te nemen, ten voordele van eenvoudiger (short-)URL’s, retweets, twitter-replies, facebook-comments en andere “vind ik leuk”-s. Blogs volgen, erop reageren en andere comments tracken is door het decentrale karakter van weblogs en door de beperkingen van feedreaders immers veel minder makkelijk. Ik krijg op Facebook dan ook gemiddeld meer respons op mijn daar automatisch geïmporteerde schrijfsels dan op m’n blog zelf (alhoewel dat ook van het onderwerp afhangt).
Dat alles betekent volgens mij overigens helemaal niet dat bloggen zal verdwijnen. maar ik denk dat het wel (terug?) meer maxi-dagboek en mini-journalistiek zal worden, zonder de “social” hype en zonder het incrowd-sfeertje (dat op Twitter een nieuwe thuis heeft gevonden). En al bij al is dat misschien toch niet zo’n slechte evolutie?