Obliterating your content with Google Wave

Als je hier terecht gekomen bent op zoek naar een Wave invite, klik dan door naar deze blogpost.


Google Wave is not a content management system. By far. Sure there’s content, but you can’t manage it, you can just release it to the world and hope it doesn’t get obliterated. The current pre-beta implementation indeed lacks some important functionality, rendering the platform useless for anything more than small-time collaboration and chatty communication.

So what is wrong with Wave? Well, basically, there’s a complete lack of rights management. If you start a wave and invite 5 people to participate, all of them immediately have full access. If you make a wave public, everyone has full read/write permissions. There is no official way to make a wave read-only. So from the moment others have access to your wave, your wave isn’t yours any more. That’s might be OK when you’re collaborating with people you know and trust, but if you want to use it for anything more, you’re bound to run into serious trouble.

But wait, the same is the case in the biggest collaborative platform of them all! Because on Wikipedia anyone can read and write everything as well, no? Well, not entirely. Besides the fact that Wikipedia can (and does) protect specific pages, there is another important difference; Wikipedia allows anyone to view and compare revisions and to easily undo or roll back changes to a previous version. Wave, on the other hand, only has the nifty but otherwise rather useless playback-feature. Period. You can playback a wave, you can see the damage being done before your very eyes, but there’s no ‘undo’, there’s no rollback.

So a fellow waver messes up your darling wave and you undid the damage by hand, deleting the garbage and copy/pasting your own undoubtedly valuable content back in. And off course you want to remove the vandal from your wave and … that is not possible. There currently is no means to “kickban” a malicious participant from your wave.

And to finish things up; once you and your fellow wavers finished collaborating and have something that outside world should see, there’s no way to publish that content for non-Wavers. You’ll have to resort to old-fashioned copy/paste to allow others to access your content.

So to summarize; once you add people to your wave, you’re completely at their mercy! There’s no permissions, no workflow and no versioning. And oh, you can’t make your content available for the whole world to see either. But hey, Google makes that lack of basic content management functionality sure look sexy, don’t they?

59 thoughts on “Obliterating your content with Google Wave

 1. frank Post author

  If you don’t have access to Google Wave yet and would like an invitation to see how fellow-wavers treat your content, add a comment here and I’ll nominate you for a Wave invitation.

  Reply
 2. Thomas

  Beste Frank,
  Ik zou super graag een invite krijgen als je er nog hebt. Ik studeer voor ingenieur – computerwetenschappen, waarbij ik regelmatig een teamopdracht moet maken. Op dit ogenblik doen we het allemaal door mailtjes heen en weer te sturen, maar het is echt irritant zo. Google Wave zou echt een gigantische sprong vooruit zijn voor ons :).
  Alvast bedankt

  Reply
  1. frank Post author

   je bent bij deze genomineerd thomas, maar google docs heeft sowieso ook al mooie collaboration-mogelijkheden, misschien moet je die ook eens proberen?

   Reply
 3. Meindert

  Hi Frank,

  Lijkt me een geweldige toevoeging in mijn vakgebied, ik zou het graag proberen dus al je nog invites over hebt houdt ik me ten zeerste aanbevolen!

  Reply
 4. Bob

  Hey frank,

  Ik ben een student industrieel ingenieur electronica-ict en in mijn vrije tijd ben ik software/web developer. Ik zou heel graag een google wave invite hebben om het te ontdekken en er eventueel plugins voor te schrijven.

  Alvast bedankt

  Reply
 5. Thomas

  Hey Frank,

  Ik ben een mede student van Bob en zou uiteraard omwille van dezelfde redenen graag zo’n invite krijgen (het is dankzij hem dat ik hier terecht ben gekomen), tevens heeft Bob zo al tenminste één iemand om mee te waven :)

  Groetjes en alvast bedankt!

  Thomas

  Reply
 6. Bert

  Beste,

  Als student internet computing (industrieel ingenieur) had ik ook graag geëxperimenteerd met Google Wave.

  alvast bedankt!

  Reply
   1. Thomas

    Geweldig! Bedankt voor dit wel zéér vroege en tevens zéér fijne sinterklaas cadeau frank!

 7. GinoV

  Hoi Frank,

  Dit is Thomas nogmaals, is het toegestaan dat ik een invite vraag voor een vriend van ons die momenteel niet thuis is? Hij zit bij ons(=Bob, Bert en mezelf) in de les en we willen hem ook deze kans geven (bovendien zijn we dan met vier en kunnen we kaarten!)

  Alvast bedankt,

  Thomas in naam van Gino

  Reply
 8. Jarno

  Hey Frank,

  Ik zou heel graag een invite ontvangen, ik hoop dat je ze nog hebt!

  Alvast heel erg bedankt (als je ze nog hebt uiteraard) :)

  Reply
 9. Marijke

  Hey hey

  Ik zou het super vinden als je me een invite zou willen sturen, als je er nog over hebt natuurlijk.

  Alvast bedankt!

  Marijke

  Reply
  1. frank Post author

   ok, marijke, eduard en jarno; jullie zijn respectievelijk nr. 48, 49 en 50, het amusement daar op wave.

   maar daarmee kan ik voorlopig geen mensen meer nomineren …

   Reply
 10. Rich

  Hey Frank,

  Ben al een tijdje op zoek naar een invite. Ik ben een webdeveloper en een absolute google gebruiker. Heb de afgelopen tijd een invite proberen te kopen via Ebay. Ben maar liefst 3 keer achterelkaar opgelicht. Heb er bijna 40 euro aan kwijtgeraakt. Als je er nog een over hebt zet me in je lijst.

  Alvast bedankt.

  Rich

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.