Van 1 mei tot 13 juni: wat zijn die Sossen eigenlijk van plan?

En daarmee is het weeral 1 mei, dag waarop Kameraad Caroline naar jaarlijkse gewoonte hoog van de rode toren moet blazen. Met 125 jaar socialisme in België en met de verkiezingen in juni in het vooruitzicht, mag ze er ongetwijfeld nog een schepje bovenop doen!

Maar gaat dat wel goed komen voor de SP.A, met die verkiezingen en zo? Ik vrees er toch een beetje voor. Dit is, samengevat in 4 headlines, het parcours van de partij in de kwestie die politiek en journalistiek België de afgelopen maand bezig hield;

Niet mee willen onderhandelen, niet willen depanneren en de gewonde Leterme dan nog eens een stevige linkse verkopen? Pas op, dat zijn allemaal standpunten waar misschien wel één en ander voor te zeggen valt en met Yves moeten we niet te veel medelijden hebben, maar …  Hoe kan de SP.A, die -zoals de afgelopen maand weer eens bleek- zich als het over communautaire kwesties gaat liefst op de vlakte houdt, een rol van betekenis spelen in een verkiezingscampagne die opnieuw gedomineerd zal worden door BHV, overhevelen van bevoegdheden en faciliteiten?

Nee, ik vrees dat de heropstanding van de SP.A niet voor juni is. En zelfs Caroline weet eigenlijk al in welke hoek de winnaars zullen zitten:

Bij nieuwe verkiezingen voorspel ik wel grote chaos en dat stemt me bijzonder droevig omdat het in de kaart speelt van extreme partijen […] (bron: deredactie.be)

En dat in het 125ste jaar van de Socialistische Partij … Spijtig!

6 thoughts on “Van 1 mei tot 13 juni: wat zijn die Sossen eigenlijk van plan?

 1. kristof

  De CD&V heeft idd veel beter zijn marketing in orde.

  Wat me moedeloos maakt is het gebrek aan ideeën. Niet alleen bij de sossen, maar bij iedereen. Het enige idee, de enige visie waar over gediscussieerd wordt is of we België al dan niet moeten splitsen.

  Over pensioen op je 48ste bijvoorbeeld, of over de openbare omroep, of over de economie, of over het milieu, of, of, enz… wordt enkel in de marge gesproken. Ook bij de sossen.

  Zielig.

  Reply
  1. frank Post author

   de 1-mei toespraken van gennez en co gingen -niet onverwacht- juist over de niet-communautaire zaken die omwile van het voortdurende BHV-gekrakeel in de publieke opinie minder aan bod komen:

   Werk en sociale zekerheid, dat is waar de verkiezingen volgens de socialisten over moeten gaan.

   de meeste politieke partijen hebben ook duidelijke standpunten over de zaken die je aanhaalt, maar publieke opinie, pers en politiek hitsen elkaar dusdanig op dat die -dikwijls saaie- discussies veel minder aan bod komen. het is zoveel makkelijker de spierballen te rollen over onbenoemde burgemeesters en faciliteiten. vraag is; is dat écht de schuld van de politiek? of de pers? of van ons; de kiezers?

   Reply
 2. Philip Van Hoof

  Nu, ik vind het nooit slecht wanneer de sossen wat minder halen. België is immers al overbevolkt door vast benoemden, ambetantenaren én ambtenaren. Zo’n vier op de tien actieven werken momenteel voor de staat in’t Zuiden. Ons land scoort bij de slechtste wanneer het gaat over efficiëntie van de overheid, van heel West Europa.

  En die sossen willen er meer, meer, meer en nog eens meer van hebben. Want hoe meer ambetantenaren, hoe meer ambtenaren, hoe meer vast benoemden, hoe meer staat én hoe meer onefficiënt die staat is, hoe meer de sossen de macht hebben.

  Dat staat immers zo in het vademecum van de sos geschreven.

  Als wij zelfs de tweede groep babyboomers een enorm klein pensioen willen geven zonder min of meer zoals Griekenland te eindigen, dan kunnen we die sosverspilzucht niet aan. Dit is reeds uitgerekend door het rekenhof. Vanwaar haal ik dat? De Geert Noels schrijft er af en toe iets over waar maar weinig economen, zelfs niet die van de nationale bank, over durven zeggen dat het niet klopt: België stevent af op een bankroet dankzij overdreven gesos, extreem ambtenarij en een extreem extreem vulgair grote en extreem onefficiënte staat.

  Maar vraagt’ ne sos en die zegt “t’moet kleiner”, maar geeft ’em de macht en die doet “meer ambtenaren”. En dat kan je dus netjes in cijfers leggen en je gaat een curve krijgen die laat zien dat TELKENS wanneer de sos aan de macht was, de sos ambtenaren erbij creëerde.

  En die krijgen daar dus gewoon geen genoeg van. Want het staat in hun vademecum dat’t zo moet.

  Links in België heeft economisch totaal gefaald. Het is een economische horror geworden waarbij veel Belgen actief aan het nadenken zijn, nu het nog kan om een tweede nationaliteit te verkrijgen, economisch vluchteling te worden (zodat je toch een klein beetje pensioen zal hebben later).

  En het zijn vooral de slimsten die daar aan denken. Wat dus dubbel weegt op onze economie.

  En iedere intelligente linkse weet het dat dit volledig aan hun te danken is.

  Dus dank dat links achteruit gaat.

  Toen ik ne puber was riep ik ook Sex Pistols en Anarchy in the BE! Men zegt dat het verstand met de jaren komt. Het lijkt er op dat de politiek van de linkse partij in die onbezonnenheid van hun puberteit blijven steken.

  Helaas kan je daar geen land verantwoordelijk mee besturen.

  Reply
  1. kristof

   Gij hebt het precies niet zo voor de sossen, of vergis ik me? :)

   Maar je hebt gelijk. Alleen wat dat laatste stuk betreft: de Sex Pistols blijven mijn grote helden. Niet voor niets antwoordde Johnny Rotten bij de x-de reünietoer “Voor het geld” als antwoord aan de journalist op de vraag “waarvoor doen jullie het nog?”. Toen de journalist niet kon geloven dat dat een serieus antwoord was werd Johnny kwaad, herhaalde het antwoord en gaf de journalist er een mep bij.

   Mijn held. Nog altijd.

   Om terug te komen op de socialisten: het is met hen zoals met de groenen en met de katholieken en met de Vlaamsch nationalisten. Ze zijn gegroeid in de 19e eeuw en hun programma, hun core business, is quasi volledig gerealiseerd in de 20e eeuw. Niemand is anti-groen, niemand is tegen sociale zekerheid, en overal is het Vlaamsch de taal van de machtigen geworden ipv. die van de onderdrukten. Hun politiek programma is derhalve achterhaald en ‘t enige wat ze nog kunnen doen is wat morrelen in de rand in de hoop dat ze stemmen zullen winnen zonder stemmen te verliezen. Vandaar dat marketing zo belangrijk geworden is, en dat de ideetjes die ze oplaten zo safe en onbenullig zijn. “De rijken belasten”, hoi hoi hoi. Iedereen is voorstander van het belasten van inkomens die hoger zijn dan het zijne. Revolutionair, weet je wel, “de kant van de zwakken kiezen”?

   Ik laat er de liberalen bewust uit. De liberalen zijn voor het maximaliseren van de persoonlijke vrijheid, en dat is een universeel doel dat nooit zal verdwijnen. In theorie hebben zij momenteel de interessantste ideeën. In de praktijk hebben we in Vlaanderen een bende fils-à-papa’s, bozo’s die denken dat ze moderne communicatie door hebben omdat ze kunnen twitteren of een briljant strateeg zijn als ze de regering op de juiste moment kunnen laten vallen.

   Armoe troef. Echt.

   Reply
   1. Philip Van Hoof

    Om eerlijk te zijn was ik vorige week nog wat aan het youtuben en wikipediaen over de Sex Pistols. Ik wist het niet eens dat die een reünitour achter de rug hadden! Ze zijn zelfs in Nederland geweest en ik heb da godverdomme gemist! Ma allez!

    Ja de Johnny Rotten is inderdaad nog altijd in zijne goeie. Vroeger moet die nog beter geweest zijn als ie weer eens ne journalist voor schut zette.

    Maar in feite waren de Sex Pistols eenvoudigweg tegen iedere vorm van regering. Dus ook tegen een socialistische dan :) (en al zeker tegen de soort regering die onze sossen voor ogen hebben).

 3. frank Post author

  @philip; aan zo’n rant kan ik nog een puntje zuigen. maar politieke benoemingen zijn een kwaal waar de drie grote politieke families gezamenlijk aan lijden (al hoop ik dat dat minder is dan in de jaren ’70/’80) en aangezien de tjeven meer in de regering zaten dan de sossen, zijn het eerder zij die verantwoordelijk zijn voor de economische horror? :)

  @kristof; je eigen blogpost maakt veel van wat je hier schrijft duidelijk en -zoals ik daar schreef- ik volg een groot deel van de redenering, ook over de sossen; het is, zeker de laatste jaren, ongeinspireerd gemorrel in de marge van mensen die tot nu weinig tot geen moed en inspiratie hebben kunnen tonen of losweken. en da’s -zoals ik al schreef- héél spijtig.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.