Korte Zomerjurkjes-Seksimse-Enquête: de punten van de jury

Weet ge nog, die heisa over “Femme de la Rue” en over de Humo bikinibabes? De actualiteit is een grillige minnaar (of minnares, indien ge dat verkiest), maar dat houdt deze kleine blogger niet tegen om de resultaten van zijn Korte Zomerjurkjes-Seksisme-Enquête alsnog te publiceren.
Pas op, ge moet dit allemaal niet té serieus pakken, helemaal onderaan staat in kleine lettertjes belangrijke informatie die dit “onderzoek” in de juiste context zet. Maar die voetnoot zult ge niet lezen, ge zijt hier voor de punten van de jury en ge hebt niet veel tijd, is het niet? Dus hier zijn de resultaten in volgorde van -bijna- onschuldig (score 1) tot -bijna- onaanvaardbaar met tussenstops bij “onhandig/ ongepast” en “onbeleefd/ onaangenaam”:

  1. Een man vraagt een jonge vrouw op straat waar ze dat mooi zomerjurkje heeft gekocht, want zijn vriendin zou daar zeker ook mee staan:
    GemiddeldeGem. VrouwenGem.Mannen
    1.391.631.20

    Ik ben er de man niet naar om wildvreemde vrouwen op straat aan te spreken en vrouwen zijn hier misschien wat minder enthousiast over, maar dit moet toch een opluchting zijn voor Jan Seurinck, van wie ik deze “case” schaamteloos overnam.

  2. Een allochtone jongeman op een terras in Gent vertelt een jonge vrouw in zomerjurkje dat ze er prachtig uitziet en vraagt of ze iets wilt drinken:
    GemiddeldeGem. VrouwenGem.Mannen
    1.571.681.50

    Geen “Femme de la Rue”-gevoel in dit geval. De setting (een terrasje in Gent) heeft één en ander ongetwijfeld ook minder confronterend gemaakt. Ik overwoog oorspronkelijk 2 allochtone jongemannen op te voeren, dat zou het resultaat misschien beïnvloed hebben?

  3. De salesmanager van een doe-het-zelf bedrijf zet 4 jonge vrouwen in zomerjurkjes op z’n beursstand om de verkoop te stimuleren.
    GemiddeldeGem. VrouwenGem.Mannen
    1.952.271.73

    Een groot verschil tussen het oordeel van mannen (1.73, tussen onschuldig en onhandig) en vrouwen (2.27, tussen onhandig en onaangenaam). Vrouwen ervaren deze situatie overigens als meer storend dan de volgende.

  4. Een jonge vrouw in zomerjurkje loopt door Rome en wordt nagefloten en aangesproken door de lokale Romeo’s:
    GemiddeldeGem. VrouwenGem.Mannen
    2.322.242.30

    Eén “Ciao Bella!” maakt nog geen “Femme de la Rue”? Het verschil is weliswaar bijzonder klein, maar dit is de enige vraag waar vrouwen de situatie als minder storend ervaren dan mannen. De invloed van romantische komedies?

  5. Tijdens een vergadering dwalen de blikken van de mannen regelmatig af naar de decolleté van een jonge collega in zomerjurkje:
    GemiddeldeGem. VrouwenGem.Mannen
    2.332.682.17

    Opnieuw een significant verschil tussen mannen en vrouwen; onhandig (ongepast) volgens mannen, maar eerder onaangenaam (onbeleefd) volgens vrouwen. Mannen beoordelen deze situatie overigens als minder storend dan voor de Italiaanse Romeo’s van hierboven. Het zou overigens interessant geweest zijn om te weten of vrouwen die zelf al eens een zomerjurk met decolleté dragen hier anders over denken dan vrouwen die verkiezen om dat niet te doen, maar misschien zoek ik verschoning voor m’n eigen occasioneel gluurgedrag?

  6. Een manager vraagt een jonge collega om geen zomerjurkjes meer te dragen op het werk, omdat haar decolleté zijn aandacht te veel afleidt:
    GemiddeldeGem. VrouwenGem.Mannen
    2.843.022.76

    Ik dacht dat dit een moeilijker vraag zou zijn; zijn dit ongewenste intimiteiten, is dit seksisme of  gewoon een onhandige poging van een chef om een kleding-beleid af te dwingen? De consensus lijkt hoe dan ook dat dit onbeleefd/ onaangenaam is.

  7. Een oudere man neemt ongevraagd foto’s van jonge vrouwen in zomerjurkjes op straat om die daarna online te zetten:
    GemiddeldeGem. VrouwenGem.Mannen
    3.633.713.53

    De meest negatieve beoordeling is voor de zomerjurkjes-fotograaf. Opvallend, want op de keeper beschouwd verschilt deze situatie toch niet zo veel van die van Humo’s bikinibabes, waarover de meningen (op fora, in online lezersreacties op krantensites en op Facebook) op z’n minst verdeeld waren?

Een conclusie? Allez, ééntje dan, een voorzichtige. Mannen, hou er rekening mee dat vrouwen  eenzelfde situatie vermoedelijk als minder aangenaam zullen beoordelen. Behalve als ge Italiaan in Rome zijt, natuurlijk 😉


De beloofde voetnoot, voor de moedigen: