Dat de staat innovatie in de weg staat?

In de hippe wereld van startups en zelfverklaarde innovatoren wordt de staat nogal makkelijk weggezet als dé grote hinderpaal voor échte innovatie. En dan lees je dit;

Wezenlijke innovatie kost minstens tien tot vijftien jaar, schrijft Mazzucato, maar de spanningsboog van private durfkapitalisten is hoogstens een jaar of vijf. Zij gaan pas een rol spelen als de grootste risico’s al zijn genomen door de staat. […] Maar als je de staat voortdurend wegzet als logge sukkel, dan kom je nooit ergens. Aanvankelijk is het niet de onzichtbare hand van de markt, maar de zichtbare hand van de staat die de weg wijst. De overheid is er niet alleen om het falen van de markt te voorkomen. Zonder de staat zou er in veel gevallen niet eens een markt zijn.

Het volledige artikel (opgebouwd rond onderzoek van de Italiaanse econome Mariana Mazzucato en toegepast op Silicon Valley maar ook dichter bij huis ASML) kun je lezen op De Correspondent.